Privatekonomi · Spara

Tips för bättre familjeekonomi – du kan inte få allt

Strävar du efter att skapa en bättre vardagsekonomi? Oavsett vart du är på din egen resa så finns det ett antal tips och råd som kan hjälpa dig att komma lite framåt. Personligen tycker jag att det är djupt otillfredsställande att läsa tips såsom ”gör en budget” och ”skippa latten”. What else is new, liksom? Därför fokuserar jag på varför det är svårt och hur vi kan motivera oss att göra rätt även när det tar emot.

Därför ser jag de tips som jag ger här på bloggen som sätt att tänka, ibland lura sig själv, för att inte trampa in i exakt samma hjulspår som man försöker komma ifrån. Här nedan kommer ett par grundläggande tips som kan hjälpa dig att skapa en bättre privatekonomi, förutsatt att du också omsätter något av dem i ditt eget liv 🙂 Tipsen är ganska grundläggande men jag strävar efter att fördjupa mig i varför de är nödvändiga för alla som vill ta kontroll över sin ekonomi.

Kommentera gärna och fyll på med andra tips!

Läs gärna tidigare inlägg i samma serie:

Tips för en bättre familjeekonomi – inkomster och utgifter

Dagens tema: Inse att du inte kan få allt

Det här är ett ganska krasst om än rimligt tema. Du vet det redan men har kanske inte tagit budskapet till dig fullt ut. Om du nu har gjort det som jag rekommenderade i det förra inlägget, som hade tema ärlighet, så har du dina inkomster och utgifter svart på vitt. Du ser vad du har fått för inkomster de senaste månaderna och än viktigare, du ser vad du har lagt dina pengar på. Innan du börjar fundera på att göra en budget av listan framför dig så är det av största vikt att du från början förstår: pengarna kommer inte att räcka till allt som du tycker att du borde ha. Det ligger i pengars natur att vara odryga, och det ligger i vår mänskliga natur att hela tiden sträva efter mer än vi har. Därför är det ett faktum som vi bara måste acceptera, och jag upprepar mig: pengarna kommer inte att räcka till allt som du tycker att du borde ha. Troligen så är detta den insikt som på sikt kan komma att spela absolut störst roll för din privatekonomi någonsin. När du inser att det du upplever dig vilja ha ständigt förändras och anpassas efter den materiella nivå du befinner dig på så kan du också acceptera det som ett kroniskt tillstånd som vi bara har att hantera, snarare än ett symptom på en brist som genast måste fyllas på eller kompenseras. För att läsa mer om detta kan man googla på ”hedonic adaption”, eller läsa detta inlägg på temat författat av MrMoneyMustache. Poängen är att vi mycket snabbt anpassar oss till den materiella standard vi har och att den då slutar att tillföra glädje och lycka. Alla som har satt sprätt på pengar på en rejäl shoppingtur kan nog känna igen sig i känslan av att man kan bli lite överraskad av hur snabbt man slutar att uppskatta de nya kläderna, eftersom hjärnan redan har identifierat nya saker som vi måste ha.

Tillbaka till temat: om du kan ta till dig insikten om att du inte kommer att bli mer tillfreds för nya saker eller en höjd materiell standard så kan du också börja överlista dig själv för att minska dina utgifter. Då kan du ta dig an dina utgifter på ett nyktert sätt och fundera över vad du egentligen borde spendera dina pengar på.

Nästa del i detta är att samtidigt inse att du inte kommer att kunna spara till allt du vill på en gång (om du inte har otroligt höga inkomster, då kanske det går – vad vet jag). Den fällan går jag själv i titt som tätt. Glädjekalkyl kanske är den formella benämningen? Om man skapar utrymme mellan inkomsterna och utgifterna så kan man bli så till sig att man lätt planerar upp alla pengar på diverse olika sparmål: här ska sparas tusenlappar till barnen, till semestern, till julen, till pensionen, till renoveringen, till en frihetsfond i aktier, till en redig buffert! Jag kan i efterhand likna detta med entusiasmen man (a.k.a. jag) kan ha för att odla och plantera i februari-mars. Då köper man fröer för glatta livet, ett par olika sorters tomater, bönor, gurka (och kanske en melon vore kul att testa?), ärter, potatis, jordgubbar, blommor, morötter, rödbetor, squash och spenat och… Så sätter man några av varje, glömmer bort vad som var vad och det slutar med att man inte skördar ett jota för att man inte mäktade med och för att man inte krattade vägen för sig själv särskilt klokt medan man var förblindad av entusiasm.

Låt entusiasmen jobba med dig och inte mot dig. Vi kommer att prata om mål i senare inlägg men låt tills dess följande insikt sjunka in: Du kommer aldrig få allt du vill ha. Du kan inte spara till allt på en gång. Om du gör kloka val nu, kan du däremot skörda stort på sikt.

Detta är en del i en serie inlägg om hur du kan skapa en bättre ekonomi, så håll utkik efter nästa inlägg. För dig som vill förkovra dig mer direkt rekommenderar jag dessa inlägg på temat begär kontra behov och att freda sig från konsumtionsbegär.

Får man spendera eller ska man bara möta behov?

Spartips: Sluta läsa inredsningsmagasin

2 reaktioner till “Tips för bättre familjeekonomi – du kan inte få allt

Lämna en kommentar