Allmänt · Privatekonomi

Bästa köpet: Köksredskap

DSC_0090 DSC_0082 DSC_0081

Ibland är det på tiden att man kompletterar sitt kök med bra utrustning och rensar bort de ofunktionella IKEA-plastverktygen som man köpte till sin första lya. Jag tänkte dela med mig av några tips på köksprylar som är oslagbara att fynda på loppis. Oslagbara därför att de fungerar bättre, håller längre och är billigare i pris. Eftersom jag tidigare har skrivit om att min svaga punkt i konsumtionen i hög grad handlar om att ”fynda” diverse pryttlar på loppisar så gör jag inte så många nya besök på dessa ställen nuförtiden. Däremot är det lätt att se med facit i hand vilka köp som verkligen har kommit till användning. Först ut var gjutjärnsstekpannan. Nu har turen kommit till klassiska köksredskap.

Stekspaden i trä och rostfritt stål. Håller i en evighet. Man behöver inte vara rädd att den ska smälta och droppa ner gift i maten, vilket ju alltid är ett plus. Formen är oftast både ergonomisk och väl uttänkt för att optimera vändandet av fiskpinnar, pannkakor eller oxfilé (jag vet vad som oftast vänds i min panna…). Den här typen av redskap brukar inte kosta mer än någon tia i valfri begagnat-butik.

Juicepressaren. Den jag har är ett gediget stycke i någon sorts pressad glas. Att den är just i glas är himla bra, för själva räfflorna är lite vassare än på vanliga pressare i plast och därmed är det mycket enklare att krama juicen ur diverse citrusfrukter. Samlar föredömligt upp kärnor och har naturligtvis en liten pip att hälla saften ur. Den blir din för ungefär en 20-lapp på närmsta Myrorna.

Sist men inte minst: Äggstrimlaren. Jag äter ganska mycket ägg. Ägg är prisvärt, mättande och nyttigt. Även om man köper de dyrare ekologiska varianterna så kostar en frukost bestående av två skivor knäckebröd med ett ägg på inte mer än några kronor. Min förra äggstrimlare hade jag hastköpt  på något storköp (typisk indikator på att det kommer att bli ett dåligt köp) och ja, sur blev jag. Strängarna gick av och plasten blev skev. Efter några månader var den färdig att kasseras. Så arg den typen av varor gör mig! En äggstrimlare bör ju inte vara en pryl som går sönder. Den används ju ganska begränsat till en enda sak, och då kan man väl åtminstone förvänta sig att den ska hålla i något år? Nix. Lyckan blev därför stor när jag fann en helt i rostfritt stål på Läkarmissionen. Som med så många andra begagnade varor använde jag logiken att om den redan har hållit bra för en tidigare ägare och är i fortsatt fint skick, så bör den ju hålla även för mig. En 20-lapp och tre år senare är vi fortfarande ett team.

Vilka är era bästa tips på varor att köpa begagnat när det gäller pris, funktion och hållbarhet?

Annonser

11 reaktioner till “Bästa köpet: Köksredskap

 1. Rostfria mått, bunkar, tja vad du behöver i rostfritt 😊 gjutjärnspannor är ju min favorit men nu har jag köpt på mig tillräckligt med såna! Fina udda skålari glas eller porslin ( obs! Köp inte mer än du behöver, been there done that) älskar funktionella rejäla fina saker som gör mig glad när jag använder dom ❤ tack för en intressant blogg!

  Gilla

  1. Ja om man (som många vill nuförtiden) vill minska sitt plastanvändande är second-hand ett litet mecka. Instämmer helt med att det är lätt att förköpa sig, man måste verkligen se över sina reella behov 🙂
   Tack för de fina orden och för att du skriver här!

   Gilla

 2. Äggskäraren har jag varit på jakt efter länge men ännu inte hittat, och jag blev väldigt sugen på citruspressen i glas (så vi kan göra oss av med våra två andra som inte är lika bra).

  Jag tycker att glas/porslin ofta är bra. Även potatisskalare och mora knivar av äldre typ brukar vara super bra.

  Gilla

 3. Ljusstakar och ljushållare kan man hitta riktigt fina och prisvärda på loppis. Men jag har köpstopp för sånt och behöver nog rensa lite bland de sakerna hemma.

  Gilla

 4. Mandelkvarn! Åtminstone om man gillar att baka. Mandelbiskvier, nötkakor, tårtbottnar. Finns inte ens att få tag på i nyköp åtminstone inte i normala affärer. Hackar/skär inte nötterna utan mal ner dom i fluffiga spiralformer som binder ihop övriga ingredienser så att det blir så där smarrigt fluffigt man vill och inte stabbig nötgröt. Löp o köp om man hittar!

  Gilla

 5. Allt i rostfritt från mått till mjölkkruka, glasburkar för förvaring (jag använde till och med gamla mjölkflaskor under en period, mest för känslans skull), man kan även hitta en hel del bra grejer till bakning på loppis. Två kategorier som brukar vara extremt prisvärda är böcker och verktyg.
  Jag har nyss upptäckt din blogg och plöjer just nu igenom inläggen. Kul 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s