Gör det själv · Recept

Budgetrecept: syrade grönsaker

Morötter är en råvara som jag önskar att jag tyckte mer om än vad jag egentligen gör. Nyttig, billig, närproducerad och hela baletten. Men jag tycker att morötter är sanslöst tråkiga. Torra och tar en evighet att tugga. Tillagas de så kommer den där lukten av varm rotfrukt fram och med den traumatiska minnen från barndomens påtvingade rotmos. Jag har jätte- jätte många gånger tillagat morot för att det låter så gott: Ugnsrostad, grillad i paket med smör och örter o.s.v., men det hjälps inte. Det luktar rotmos lik förbannat.

Något som moroten däremot har visat sig passa galant till är olika sorters inläggningar, och min senaste favorit: som mjölksyrad grönsak! Där kommer den helt till sin rätt med sin knapriga konsistens, sin sötma och inte minst den vackra färgen. Min nya förälskelse i mjölksyrade grönsaker tog sin början i det koreanska tillbehöret kimchi. Det är underbart gott och alldeles beroendeframkallande, men svårt att få tag på. De burkar som man kan komma över på asiatiska livsmedelsaffärer är ofta inte så goda och dessutom hutlöst dyra (typ 60 spänn för en liten variant). Så jag tänkte att jag måste börja tillverka min egen, och resultatet blev fantastiskt. Därefter fortsatte jag med syrning av andra grönsaker och också det visade sig vara hur gott som helst. Dessutom blir grönsakerna ännu nyttigare eftersom de är fulla av goda bakterier och kroppen får också lättare att ta upp den näring som finns i de syrade grönsakerna.

Säkert kan de flesta grönsaker och rotfrukter syras, men jag tycker om en kombination av morot, gul lök och kålrabbi. Annat jag har testat och som funkar bra är salladskål, savoykål, rättika och broccolistjälk.

IMG_2441

Receptet som jag gör efter är det här (som är en kombination av flera googlingsresultat, bl.a. detta):

1/2 kilo morötter

1 kålrabbi, runt 400 gram

1 stor gul lök

1/2-1 msk salt

Skala allt. Finfördela grönsakerna på lämpligt sätt, jag brukar dela moroten i tre delar på längden och sedan skiva dem i matberedaren. Kålrabbin skivar jag också i apparat, medan jag skivar löken för hand. Blanda ihop allt i en stor bunke. Nu ska du få jobba. Det som följer är att du ska pressa ut vätska ur grönsakerna, och det tar en liten stund. Du knådar och bankar de skivade grönsakerna i bunken tills du känner att de börjar mjukna och vattna sig lite. Då fortsätter du tills du har en rejäl skvätt vätska i botten av bunken. Om det trilskas så kan du göra som jag gjorde sist: salta lite, vänd runt och ställ in i kylen någon timme. Då hjälper saltet dig att dra ut vätska. All vätska ska sparas, för det är med den du ska täcka grönsakerna när du har lagt dem i burk. När du har tillräckligt mycket urkramad vätska i bunken så häller du på saltet och blandar runt noga. Sedan ska grönsakerna pressas ner i en rengjord glasburk, helst med snäpp-lock och avtagbar gummiring. Jag har gjort i vanlig burk med skruvlock också och det verkar funka ok. Du pressar ner dem så att det inte finns några luftfickor i mellanrummen, och häller över resten av den utpressade vätskan så att grönsakerna täcks. Lämna 1/4 av burken tom för att minska risken för att det pyser över. Sedan stänger du locket och placerar burken i rumstemperatur, helst mörkt (kanske på en bricka) och låter den stå där 1-2 veckor, men här säger olika recept olika saker så jag gissar att det mesta funkar bra. Ett bra tips är att öppna burken försiktigt morgon och kväll för att lätta på trycket. När du öppnar den och det inte pyser längre så behöver du inte öppna mer. Efter 1-2 veckor kan du flytta burken till kylskåp. Ju längre den får stå där innan du äter desto mer smak hinner utvecklas, men den går att äta direkt om man önskar.

Gör en stor sats med en gång nu när du har semester och allt. Ett av de bästa budgetrecepten som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s