Privatekonomi

Tips för bättre familjeekonomi – inkomster och utgifter

Strävar du efter att skapa en bättre vardagsekonomi? Oavsett vart du är på din egen resa så finns det ett antal tips och råd som kan hjälpa dig att komma lite framåt. När jag började intressera mig mer för min ekonomi för ett par år sedan så började jag leta runt på nätet efter tips, inspiration och goda exempel att ta efter. I kommentarer och önskemål som lyfts här på bloggen så är det också just tips som många vill ha – kanske ligger det i vår mänskliga natur att söka efter det som vi tror ska hjälpa oss att skapa en varaktig förändring när det i själva verket inte alls är komplicerat, men väl oerhört svårt att ro i land. Charlie Söderberg gjorde i sin föreläsning en jämförelse med att gå ner i vikt – alla vet att det handlar om fler kalorier ut och färre in. Ändå är det så svårt att åstadkomma.

Därför ser jag de tips som jag ger här på bloggen som sätt att tänka, ibland lura sig själv, för att inte trampa in i exakt samma hjulspår som man försöker komma ifrån. Här nedan kommer ett par grundläggande tips som kan hjälpa dig att skapa en bättre privatekonomi, förutsatt att du också omsätter något av dem i ditt eget liv 🙂 Tipsen är ganska grundläggande men jag strävar efter att fördjupa mig i varför de är nödvändiga för alla som vill ta kontroll över sin ekonomi. Personligen tycker jag att det är djupt otillfredsställande att läsa tips såsom ”gör en budget” och ”skippa latten”. What else is new, liksom? Därför fokuserar jag på varför det är svårt och hur vi kan motivera oss att göra rätt även när det tar emot.

Kommentera gärna och fyll på med andra tips!

Dagens tema: Ärlighet

Om du vill ”ta tag” i din vardagsekonomi så måste du börja med ärlighet. Alla pengar räknas, och alla utgifter räknas. Det som många av oss instinktivt gör när vi märker att månaden barkar åt fel håll redan den 29:e i månaden är att gräva en djup grop i sanden som vi sedan stoppar ner huvudet i. För det är inte kul att ta tag i ekonomin när den suger. Att göra en budget är kul när man får en positiv balans, dvs. du har möjlighet att välja i någon mån vad du ska fördela dina resurser på. Att göra en budget där du knappt kan få dina inkomster att de täcka upp utgifterna är inte tilltalande – när du säkert också vet att månaden kommer innebära nån födelsedagspresent, ett tandläkarbesök och nya fotbollsskor. Jag tycker också att det är på sin plats att påpeka att man inte alls behöver vara ett lyxfällan-case för att ha det så här, eller vara i närheten av Kronofogden överhuvudtaget. Kanske är det bara så att du behöver knapra på buffert-resurser mer än önskat? Kanske är det så att det är det där sparandet till barnen som aldrig blir av för att de pengarna måste täcka upp annat innan lönepåfyllnaden kommer? Som sagt, oavsett din situation, hur långt du kommit på din resa eller vad du har för mål så är det på ärlighet du ska bygga din ekonomi. Vad innebär det i praktiken? Det betyder något så grundläggande som att du ska veta dina exakta inkomster och dina exakta utgifter. Om du har en partner så är det också nödvändigt att hen har samma kunskaper. Jag har en fast övertygelse om att dessa inkomster och utgifter måste skrivas ner. Ord är flyktiga och att bara ”prata lite pengar” leder inte rätt. Du behöver ha fakta svart på vitt för att kunna dra slutsatser om din ekonomi. Först då kan du börja fundera på vad det är som fungerar, och vad som inte fungerar. Det är bara att ta ett djupt andetag och köra. Det kan med fördel liknas vid att dra av ett plåster.

När du nu har dina siffror framför dig så kanske det behöver ett tag för att sjunka in och för att inte göra diverse saker i affekt (som att beskylla din partner för att bränna alla pengar på skit – gör inte det. Det kommer inte att främja ärligheten). Om det behövs så låter du det gå ett par dagar innan du sätter dig och tittar på det igen. Ett enkelt excel-ark fungerar alldeles utmärkt. Jag tror att du inte ska förlita dig på budgetverktyg och liknande från start, för du behöver eftersöka siffror och skriva dem själv för att få en genuin förståelse för vad som egentligen försiggår på ditt lönekonto.

Minns när du gör detta att du inte kan göra någonting åt det som har varit. Det har passerat och ånger kommer inte att fixa en buffert åt dig. Dagarna som kommer är fortfarande dina och det är dem du ska lägga din energi på att göra förändringar i.

Detta är det första inlägget i en serie, så håll utkik efter fortsättningen. För dig som vill förkovra dig mer direkt rekommenderar jag två tidigare inlägg på temat spartips och ekonomiskt självförtroende:

Lönehelg – tips för en bättre privatekonomi

Ekonomiskt självförtroende

3 reaktioner till “Tips för bättre familjeekonomi – inkomster och utgifter

    1. Hej Emma! Ja det låter trist. Den här bloggen är en gratis plattform att blogga på, men det innebär att WordPress visar annonser ibland. Det är ingenting som jag ser när jag är inloggad och därför visste jag inte det. Det är dock inte så att varken jag eller inlägget är sponsrat av ett kreditföretag. Att det dessutom blev kreditföretag kan jag bara beklaga. Men jag hoppas att du som läsare har förståelse för att jag inte tjänar ett korvöre på att blogga och därför försöker hållla utgifterna kopplat till den så låga som möjligt.
      Hälsningar Anna

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar