Privatekonomi

Planen och utförandet

Känner mig som Sickan i Jönssonligan varje gång det är dags igen. Jag har en plan!

Det är ju så roligt att planera. Jag tror att detta är en svaghet hos mig, att jag tycker det är så roligt att göra en excel-budget och leka med siffrorna av hur mycket vi skulle kunna spara. Någon gång läste eller hörde jag om ett experiment kring vilka som lyckas med sina uppsatta mål. Ett antal personer satt i en ring och fick skriva ner ett mål de hade inom valfritt område (börja träna, spara pengar, osv). Sedan fick hälften läsa upp för de andra vad deras mål var, och de andra behöll det för sig själva. När en utvärdering gjordes av hur det hade gått med att nå målen, så visade det sig att det inte hade gått lika bra för dem som hade läst upp sina mål. En delförklaring var att de, i och med uppläsningen, redan fick en känsla av att de hade kommit ganska långt och inte egentligen behövde anstränga sig så mycket mer.

Å andra sida lyssnade jag på en podd av en ledningscoach (tror jag?) som talade om vikten av att våga sätta upp mål, men också av att visualisera hur man ska nå dem. Han liknade det vid att läsa på en karta: om du ska till Piteå och inte har varit där förut, så kommer du förmodligen att titta på kartan vart Piteå ligger, se hur långt det är dit och bestämma vilken väg som är bäst. Sedan kommer du att stämma av din färd mot kartan ett antal gånger på vägen för att se så att vägen du valt fortfarande är den bästa – och för att se att du fortfarande håller kursen. För vem skulle besluta att åka till Piteå utan att planera hur man skulle ta sig dit?

Kanske går det att förklara lite av mitt eget betende när man funderar på ovanstående exempel. I mångt och mycket har jag nog funderat otroligt mycket på vart jag vill, men inte lika mycket på hur det ska göras. Det är ganska lätt att leka med siffror i ett diagram och dra ner sina fickpengar med en tusenlapp, och istället lägga den där tusenlappen på fondspar. Vips har man trollat fram 12 000 kronor mer i fonder per år!

Men vad man behöver justera i sitt eget beteende för att spendera 1000 kr mindre i måndaden i fickpengar, det har jag lämnat lite därhän… Siffrorna är ju redan ändrade, då måste det ju falla ut så! Naturligtvis faller det inte bara ut så, men det känns som att man redan har kommit närmare målet fastän man i själva verket inte har kommit någonstans.

Jag vet ju om en del svaga punkter som jag har, men när jag och sambon har diskuterat vilka som är våra fallgropar när det kommer till att bränna pengar så är det vissa saker som sticker ut. Ett är att vi egentligen inte tycker oss ha några särskilda stora laster som kostar utan mer att kronorna rullar iväg och rinner mellan fingrarna. Det andra är att vi är oplanerande människor. Vi tycker inte om att planera för saker långt i förväg vilket leder till att vi gör helgaktiviteter spontant, vilket som bekant ofta resulterar i större kostnader än vad som hade varit nödvändigt.  En tredje sak är att vi båda har riktigt dålig karaktär, eller självdisciplin (vad nu skillnaden är mellan dessa två). Att skjuta upp belöningar suger vi ju på. Likaså att låta bli att dela på en flaska vin en onsdag, eller köpa lite för mycket gott till fredagskvällen bara för att känslan infinner sig. Noll karaktär, som sagt.

Det jobbiga med de tre punkterna ovan är att det är ganska omfattande puckar att ta sig an. Det är karaktärsdrag och vanor som har odlats under många år men som inte gynnar oss på det sättet som vi vill. Jag önskar att jag hade en finurlig slutkläm på det här inlägget som kunde summera och knyta ihop säcken på ett smart sätt samtidigt som det pekade ut riktningen framåt.

Det har jag inte.

Detta får jag bara bära med mig framöver och se hur jag kan lyckas omvandla dem till något konstruktivt eller överlista mig själv. Fortsättning lär definitivt följa.

Jag gjorde för övrigt min första arbetsdag efter semestern idag. Det är inget att rekommendera. Trevlig tisdag på er gott folk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s