Privatekonomi

Är sparsamheten orättvis?

Varför tror vi egentligen att de som har lite pengar per definition är bra på att hantera dem? Jag när en sådan illusion i alla fall.

Jag har exempel i min närhet på människor med katastrofal ekonomi, som bara fortsätter att göra dåliga val. Antagligen är det en kombination av förnekelse och förskjutning av gränser som gör det möjligt. Har du inte betalat tillbaka en skuld, så kanske du inte är lika mån om att betala tillbaka nästa skuld i tid heller. Det blir normalt att ligga efter, att tänja gränser. Har man en betalningsanmärkning så spelar rent krasst en till, eller 50 till, mindre roll.

Hur som helst så är jag övertygad om att vi också föds med olika egenskaper, och därmed olika förutsättningar. Att vissa av oss inte till naturen är särskilt sparsamma är dock ingen ursäkt för att fortsätta ett vidlyftigt leverne. Det gäller bara att lära känna sig själv, och jobba för att komma på rätt köl.

Minns inte vems ord det var jag läste, kanske startaommittilivet?

Hur som helst så var det just någon med ekonomiska bekymmer som påpekade att man ju inte automatiskt blir sparsam och ekonomisk, för att pengarna sinar. Vilket i sig är självklart, men ändå ett faktum som man inte tänker på så ofta.

Vänder man på steken så kan man ju förstå att den som spenderar mycket inte har mycket pengar kvar. Men just den där bilden av en ensamstående låginkomsttagare med två barn – där ser jag alltid framför mig en strävsam och sparsam kvinna som minsann lagar storkok på bönor och sätter lappar på trasiga byxknän.

Kan alla lära sig att spara tror ni? Att bli ekonomiska? Eller är det något som kommer betydligt lättare till vissa än till andra?

Annonser

11 reaktioner till “Är sparsamheten orättvis?

 1. God morgon Efl.

  Som jag ser det kan frågan tolkas på åtminstone två sätt.

  1) Föds människor med olika förmågor som gör att vissa aldrig kommer kunna sköta ekonomin.
  2) Fostras och utvecklas vissa människor så under livet att de kommer få problem att sköta ekonomin, kanske för hela sitt liv?

  Då svarar jag 1) Nej och 2) ja.

  Beteenden är otroligt svåra att påverka. Det gäller mat, sex, träning, hälsa, pengar osv.

  Gilla

 2. Intressant alltså. Jag kan som student känns att folk upplever studentlivet ur ekonomisksynvinkel helt olika. När jag tog fullt CSN på närmare 10 000 + jobbade lite extra gick jag plus med många tusen varje månad och upplevde ett överflöd. Jag slutade ta lån och lever nu på bidrag, sparade pengar och extrajobb. Visst det blir en ganska spartansk vardag, men inget som påverkar min livskvalitet 🙂 Min roomie å andra sidan upplever CSN som lite och har varje månad problem att få det att räcka. Jag kan inte alls förstå hur hennes pengar kan flyga iväg, medans mina räcker till mer och då för en mindre summa…

  Gilla

 3. Jag är helt övertygad om att vissa har svårare att lära sig än andra. Läs boken ”Marshmallowtestet” av Walter Mischel. Enligt honom går dock förmågan till självkontroll att träna upp. Så det finns hopp.

  Gilla

 4. Hej!

  Hoppas att det är bra med er, saknar dina inlägg. Hur har det gått för er, ni skulle få mindre med lön och mer utgifter. Har det gått att hålla budget? Hur har det gått med sparandet? Hoppas på att du orkar blogga snart igen! Tack för en bra bloggoch du inspirerar verkligen mig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s