Privatekonomi

Våra räkningar

Dags att bli konkret igen. Nu när räkningarna är betalda tänkte jag summera vad för typ av räkningar vi dras med vanligtvis.

Räkningarna utgör någonstans runt 30-35 % av vår disponibla inkomst och är fördelade enligt nedan:

Räkningar
Ränta och avgift 10823
Förskola och fritids 1313
Fritidsaktivitet 1500
CSN 1240
Mobil 1001
SL-kort 900
A-kassa/inkomstförsäkring 463
El 0
Försäkringar 0
Streaming 307
Dagstidning 270
Radiotjänst 0
Summa – räkningar 17817

Ränta och avgift är våra 2 största enskilda utgifter. Vi flyttade ju till radhus i höstas och jag har (här) beskrivit glädjen och våndorna med att köpa ett nytt och dyrt boende. Som ni förstår bor vi i ett bostadsrättsradhus. I avgiften ingår värme, vatten och bredband. Inte så mycket att göra här. Detta är vår månatliga kostnad och då har jag inte räknat med ränteavdraget. Jag har jobbat ganska mycket och dealat med banken och andra banker för att komma ned i räntenivå så gott det går. Just nu har vi en bra rörlig ränta men jag gillar hängslen och livrem så jag håller i skrivande stund på att byta bank och binda lånen. Räknar för övrigt inte med ränteavdraget här. En intressant iakttagelse gällande bostäder är att trots vår avgift och vår räntekostnad, så bor vi just nu billigare än vad vi gjorde när vi hade en hyresrättstrea.

Förskola och fritids är nästa post, som ju också är svår att påverka. Vi betalar maxtaxa och barnen går heltid. Inte mycket att tillägga.

Fritidsaktivitet: En mycket månadsspecifik utgiftspost – äldsta barnet ska få testa en sport som verkar otroligt kul. Avgiften täcker en termin, sedan får vi utvärdera hur vi fortsätter i framtiden.

CSN är återbetalning på lån som vi gör månadsvis, våra respektive belopp är ganska lika.

Mobiler: Det som sticker ut i övrigt är telefonkostnaderna, som är ganska höga. Jag har ett telefonabonnemang som kostar ungefär 300 kr. Min sambo har ett abonnemang som han dessutom har köpt sin telefon på, så kostnaden där är ungefär 500-600 kr, låst under 2 års tid. Denna månad tillkom också några kronor som jag tror härrör från något utlandssamtal.

SL-kort består av mig som köper månadskort för 790 och sedan blir det oftast några resor för sambon. 900 är en uppskattning.

A-kassa och inkomstförsäkring är relativt hög. På sikt så kommer jag nog att avsäga mig inkomstförsäkringen, det är den som drar upp summan en del. Jag har ett ganska tryggt offentligt jobb men samtidigt så är försäkringen fortfarande en trygghet som jag är villig att betala för. Det kan komma att förändras.

Elen betalas varannan månad, och den var det ett tag sen jag såg över vårt erbjudande där faktiskt. Kan vara värt ett försök.

Streamingtjänsterna avser Spotify, Netflix och en barnfilmstjänst. Jag skrev om hur jag resonerar kring dessa tjänster förut (här), det går ju inte gärna att hävda att de är oumbärliga. Men jag tycker att de är otroligt prisvärda och är inget jag planerar att avveckla.

Dagstidning står det förut noll på. Men jag har återupptagit prenumerationen. Inte heller alldeles nödvändigt, men jag har ett visst behov av att hänga med i omvärlden som jag tycker är svårt att få fyllt bara av nättidningar. Kanske blir det annorlunda när vi börjar få en tidning till jobbet?

Försäkringar har vi ju ett flertal men inga att betala denna månad.

Radiotjänst kom förra månaden.

Förmodligen har jag glömt något som inte kommer månadsvis också. Vad reagerar ni på? Vilka prioriteringar skulle ni göra annorlunda?

Annonser

3 reaktioner till “Våra räkningar

  1. Jag hade också ett abonnemang som kostade 300 kr i mån. För ett tag sedan bytte jag till Hallon. Det funkar jättebra. 60 fria samtal, fria SMS och 2 GB data. Jag har klarat mig jättebra på det. Hemma surfar jag ju på det trådlösa nätverket. De första tre månaderna betalde jag 49 kr, sedan 99kr. Alltså 200 kr vinst per månad nu 🙂 2400 kronor per år!

    Gilla

  2. Jag undrar hur ni prioriterar gällande resterande 2/3 av ert disponibla belopp? Det är ju rätt stora (med mina mått mätt) belopp som inte går åt till räkningar. Vad är målet med ert sparande t.ex. och hur stor del av den disponibla inkomsten sparar ni? En annan sak som slår mig är att ni verkar betala lite till CSN med tanke på ert disponibla belopp.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s