Mina mål · Privatekonomi · Spara

Mål 3: Regelbundet sparande

Mina mål för 2016 finns att (läsa här). Eftersom jag har halkat efter rejält med att beskriva vad målen egentligen innebär och består av så blir detta inlägg en kombination av att beskriva själva målet i sig och följa upp hur det har gått under årets första halva. Tidigare finns det att läsa om mål 1, Att bygga en vana för hälsan samt mål 2, Bibehålla våra matkostnader på 5500 kr/månad. Nu har turen då kommit till nästa mål, som är det tredje i ordningen: Regelbundet sparande.

Att få in en regelbundenhet i ekonomin känns till stora delar som en nyckel. Åtminstone för mig så går det inte att bygga ett stabilt sparande enkom på sporadiska insättningar då dessa brukar sina över tid. Därför kändes det som ett mål i sig att få till vanan av att sätta undan ett bestämt belopp varje månad. Egentligen vet jag inte om jag kan säga att vanan är etablerad eftersom allt sker med automatik, men nog finns regelbundenheten där precis på det sättet som jag hade satsat på.

I början av det nya året gjorde jag en insats (tämligen liten) för att automatisera ekonomin en smula till. Jag la in några automatiska överföringar från vårt gemensamma lönekonto (här kan man läsa om våra tankar kring gemensam ekonomi) och däribland en till ett konto i Avanza som jag öppnat sedan tidigare. På Avanza i sin tur lade jag in en köporder ett visst datum varje månad. Sedan är det bara att följa tillväxten.

Det sköna med detta är att det aldrig behöver fattas beslut kring just den här pengen. Den försvinner innan man hinner se den i stort sett, och det har blivit en självklarhet som jag inte funderar så mycket på. Nu är vi inne på nionde månaden av framgångsrikt, regelbundet sparande vilket känns rätt peppande, och framför allt som att vi lägger en stabil grund för framtiden.

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s