Hållbar livsstil · Privatekonomi

Favorit i repris: 4 engångsprodukter att skippa

Idag passar jag på att reprisera ett tidigare favoritinlägg som innehåller 4 vansinnigt bra tips:

Har ni börjat fundera på vad som skulle vara ett nästa steg i rätt riktning för att göra livsstilen lite mer hållbar och miljövänlig, men blivit lite mörkrädd av alla farliga ämnen som man måste lära sig namnet på utantill för att kunna köpa ens ett vanligt schampo? Eller hur man egentligen borde prioritera mellan närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt?

Jag kan bli alldeles matt av såna här funderingar ibland. Att vara helt miljömedveten ställer höga krav på kunskap! Det är svårt att veta hur man ska tänka och hur man ska vikta alla dessa märkningar, särskilt om man heller inte har lust att betala 200 spänn för en flaska odrygt schampo.

Istället för att bli nedslagen så kommer här en enkel lösning som är rätt i alla lägen, och som dessutom inte kräver kunskaper om vare sig innehållsförteckningar eller märkningar. Det är dessutom en lisa för plånbokssjälen!

Här kommer således mina fyra bästa saker att byta från engångsbruk till återbruk:

1. Bomullspads/rondeller: Skippa dessa! Jag använder inte särskilda sminkborttagningsprodukter utan bara ansiktsvatten, och för detta ändamål har jag sytt mig 14 runda pads av en avlagd frottéhandduk. De funkar inte bara bra, utan bättre än vanliga engångspads. När de tvättas stoppar jag dem i en tvättpåse och siffran 14 är bestämd för att jag ska kunna använda 2 om dagen i en vecka innan det är nödvändigt att tvätta. Finns att köpa färdigsydda också bör tilläggas!

2. Våtservetter/Tvättlappar: Detta riktar sig främst till er med barn. Alla föräldrar förstår nog på något plan att en produkt som tar bort smuts effektivare än Ajax nog inte är det bästa att torka barnrumpor med år ut och år in. Vi åkte till det stora varuhuset där det finns perfekta tvättlappar i mindre kvadrater till salu för några tior eller så för ett tiopack. Till vårt andra barn har vi enbart använt sådana tvättlappar blötta i ljummet vatten vid blöjbytena. Så mycket bättre än våtservetterna! Skönare för bebisen med varm mjuk handduk istället för kalla servetter, dessutom går rengöringen mycket enklare. Man behöver inte lägga pengar på att köpa, eller förbanna att man glömt detsamma. Det är lite äckligt att skölja ur dem i början, men rätt snart vänjer man sig och jag tycker helt uppriktigt inte att det är så farligt. Det går åt typ en tvättlapp per dag hos oss, det känns schysst att tvätta dem sedan. Går naturligtvis att klippa till själv av en kasserad handduk också.
3. Plastkassen – heja all världens tanter och deras tygkassar! Utöver det uppenbart positiva med att inte överkonsumera plast vill jag framhäva två ytterligare saker till tygkassens fördel: Den går inte sönder! Gurkaspetsarna kan vara hur spetsiga de vill. Två, den är så mycket mer bärvänlig! Dels för att handtagen inte skär in i händerna såsom plast-ditona gör. Dessutom är det mycket lättare att packa bra, eftersom den håller formen.
4. Menskoppen – blä tänker nu alla som inte testat. Jag gjorde också det – men tänk om! Den har så många fördelar att jag inte vet vilken jag ska börja med. Men okej, 1: det blir inga sopor! Och soporna efter vanliga mensskydd är kanske inte det härligaste man kan tänka sig. Men detta slipper man ju helt och hållet! Och minskar såklart miljöbelastningen med. 2: du behöver inte hamna i en situation där du glömt skyddet hemma, för du har det ju med dig. Helt underbart för en slarvamaja som jag. 3: du slipper betala (ganska dyra) pengar för skyddet. För typ 150-300 kr har du det klappat och klart minst det närmaste decenniet. 4: du kan välja ekologiskt 5: det är extra diskret, lika praktiskt som tampong men minus snöret. Sammanfattningsvis: Så hygieniskt, billigt, diskret och miljövänligt som man kan tänka sig!

Fyra enkla saker som gör gott för både miljön, dig själv och din plånbok.

Önskar er alla en underbart avkopplande söndag!

Annonser

4 reaktioner till “Favorit i repris: 4 engångsprodukter att skippa

 1. Bra inlägg! Vi följer också alla dessa punkter och tycker ärligt talat inte det är så svårt/äckligt/besvärligt. Snarare skönt att slippa kånka hem ytterligare saker från affären. Mina föräldrar har flergångskaffefilter (ett i guld och ett i tyg) som de är mycket nöjda med. De hävdar att kaffet blir godare och dessutom håller filtret minst 10 år. Är dock osäker på hur bra det är med guld, det är ju ändå en konfliktmetall och man kan aldrig vara riktigt säker på var den kommer ifrån.

  Beträffande eko/reko/nära tänker jag att om jag bara prickar in en av punkterna är jag rätt nöjd. Har dessutom lärt mig av en bonde jag känner att det 1. inte finns verksamma kemikalier att spruta på alla grödor så vissa konventionella är rätt giftfri ändå (som morötter) och att 2. många medel är förbjudna i Sverige så siktar man på svenskt är man ändå någorlunda förskonad. Vi köper ofta efter ”clean 15, dirty deozen” då blir det lite billigare och större urval. Jag har skrivit ett inlägg om det men listan uppdateras varje år (och testerna görs i USA så kanske är det inte så exakt för Sverige) så en liten googling med datumcheck kan också passa.

  Sen har vi helt enkelt bestämt oss för vissa varor vi aldrig köper om det inte finns ekoreko (kaffe, vindruvor, banan, potatis, kakao, choklad, vin, russin) när väl vanan är etablerad går det ju lätt att avstå.

  Ska fundera på detta med engångs, känns som det finns fler man lätt kunde avstå. Är det några andra du funderar på att sluta med?

  Gilla

  1. Tack för kommentaren Händelsevis, intressant att läsa om. Kaffefilter har jag också haft ett återanvändningsbart, men tyvärr tabbade jag mig på semestern och glömde tömma det varpå det möglade. Har du ett tips på vart man kan köpa de som du nämner? Disktrasa är ju inte direkt engång, men de blir ju inte direkt långvariga, och där använder vi en tvättbar trasa i lin istället vilket jag är väldigt nöjd med. Tygservetter istället för hushållspapper, och sen är jag nyfiken på att använda typ bees wrap istället för folie, men har inte kommit dit än. Har du fler bra idéer?

   Gilla

   1. Bees wrap skrev jag om för längesedan men har inte kvar längre. För oss höll de i ett år ungefär med bra funktion och ytterligare ett med lite sämre. Så de är ju betydligt mer hållbara än folie men inte fantastiska ändå tycker jag. Bristen är att man inte kan diska dem så varmt (då smälter vaxet) men då är det också svårt att få ordentligt rent tycker jag.
    Nästa gång provar jag att göra egna! Kanske håller de längre? Fast det allra bästa tycker jag är tallrik med fat ovanpå som lock. Det går ju lätt att diska och även stapla i kylen.
    Guld-filtret kommer från Lilla Kafferosteriet här i Malmö. Ska jag skicka ett till dig så hojta till! 🙂 Tror de är dyra dock….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s