Mina mål · Privatekonomi

Mål 2: Matkostnader på 5500/mån

Mina mål för 2016 finns att (läsa här). Eftersom jag har halkat efter rejält med att beskriva vad målen egentligen innebär och består av så blir detta inlägg en kombination av att beskriva själva målet i sig och följa upp hur det har gått under årets första halva. Tidigare finns det att läsa om mål 1, Att bygga en vana för hälsan. Nu har turen då kommit till nästa mål, som är 2. Bibehålla våra matkostnader på 5500 kr/månad.

Varför har jag landat just på summan 5500 kr/månad? Det kan du läsa mer om här (och varför jag gillar torra myndighetsrekommendationer). Under våren så är detta något som har gått förvånansvärt bra – vi har ofta understigit summan med några hundralappar. I somras har den överskridits med några hundralappar, men det borde jag egentligen ha insett redan innan eftersom det blir lite skillnad när alla är hemma och all mat intas i hemmet.

Det här avser för övrigt mat som köps i mataffär – inte eventuella restaurangutsvävningar som jag likt andra räknar till nöjen och inte livsmedel.

Vilka är egentligen framgångsfaktorerna när det kommer till att börja skära i matkostnaderna? För oss är det en planerad veckohandling som gäller – min sambo handlar på Willys i början av veckan – följt av en mindre kompletteringshandling, ofta av frukost eller något gott till helgen. Vi använder en app, Anylist, som inköpslista. Den fungerar väldigt bra med att dels lägga in varor vartefter man upptäcker att något är slut – detta har tidigare varit frustrerande eftersom jag har skrivit upp diverse på lösa blad som alltid glöms bort vartefter. Sedan är listan gemensam för mig och min sambo vilket är toppen. Nu har jag också börjat lägga till standardrecept som vi brukar laga vilket fungerar över förväntan bra. Då markerar man vilka recept man vill laga och sedan överför den alla ingredienser till inköpslistan. Otroligt smidigt! För det här är verkligen en nyckel för mig, både kostnadsmässigt och för att förebygga vardagsstressen: att ha tänkt ut innan vad som ska lagas och ätas. Det värsta jag vet är att komma hemma med barnen efter jobbet och inte ha ett enda uppslag till vad för middag vi ska äta – inte kul. Idag till exempel väntar ugnsrostade rotsaker med halloumi. För den som vill ha lite inspiration till bra vegetarisk mat finns ett recept att finna här.

Rent praktiskt så har jag ställt in en automatisk överföring till ett gemensamt konto som bara används till mat. Det sker den 25:e varje månad och är sjukt praktiskt, rekommenderas varmt!

Vad mer att säga om själva maten då? Vi köper nästan allting ekologiskt. Vi köper nästan inget kött, det enda som blir är sådant som mina kräsna barn accepterar att äta utan att knyckla ihop hela ansiktet i besvikelse: köttbullar, hamburgare och korv. Jag har sedan länge varit semi-vegetarian, dvs ätit fisk och kyckling men inget annat, men nu känner vi båda att vi gärna vill ställa om mer till helvegetariskt. I och med det och att vårens matlagningsinspiration lyste med sin frånvaro så har det blev en hel del vegetariska helfabrikat från frysen: olika slags biffar, bullar och ”bites”. Dessa är sällan väldigt goda och också ganska dyra, så det kommer vi att börja röra oss ifrån till förmån för annan typ av mat.

Det kan till och med vara så att det är läge att börja sikta på att dra ner en summan ytterligare med en femhundring för att landa på 5000/mån. Det skulle absolut vara görbart, med hjälp av endast lite mer planering och att vara noggrannare med att äta upp ALL mat innan den blir gammal/dålig. Vi tillämpar sedan tidigare ett ”knep” för att äta upp rester som går ut på att vi dedikerar en hylla i kylskåpet till rester och råvaror med kort hållbarhet. Detta beskrev jag i ett tidigare inlägg här och det fungerar förvånansvärt väl. Märkligt hur man verkar ha en medfödd funktion att liksom smyga undan sådant som inte är så frestande…

För att sammanfatta mina tips för att hålla matkostnaderna under kontroll utan att tumma på kvaliteten i det du stoppar i dig:

  1. Öppna ett särskilt konto för matinköp och ordna så att det till detta konto automatiskt förs över vald summa varje månad.
  2. Skriv en genomtänkt inköpslista baserat på kompletta ingredienser till 4-5 middagar. Fundera på vad ni vill ha till fredagsmyset/lördagsfrukosten innan och handla det med.
  3. Veckohandla på en prisvärd butik, t.ex. Lidl eller Willys, och begränsa antalet gånger du kompletteringshandlar. Det räcker garanterat med 1 sådan. Nyfiken på hur du kan minska matkostnaderna med 25% på ett bräde? Läs min jämförelse av priser på Lidl kontra Hemköp här!
  4. Håll dig till planeringen och ät upp resterna.

Vilka tips vill du lägga till på listan?

Annonser

3 reaktioner till “Mål 2: Matkostnader på 5500/mån

  1. Åh vad bra med ett inspirerande inlägg om mat. Jag handlar också det mesta ekologiskt och äter mestadels vegetariskt. Min inspiration till matlagning har länge varit trög och jag letar alltid efter goda och prisvärda vegetariska rätter. Emellanåt när jag lyckas bra med något brukar jag slänga upp det på bloggen. Men nu känner jag att det är dags att inspektera matkostnaderna. Min sambo är inte alls lika intresserad som jag av att hålla i pengarna så det är svårare att behålla överblicken då. Men mitt bästa tips är ändå rotsaker och baljväxter. Kan bli mycket gott till så billiga priser och så är de närproducerade också. Potatis och kikärter i tomatgryta är en av mina favoriter. Kanske något att testa?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s