Privatekonomi

Får man spendera eller ska man bara möta behov?

Jag var helt enkelt tvungen att göra en utläggning om det här med språkbruket efter att jag läste kommentaren från Onkel Tom på mitt senaste inlägg. Språkbruket är viktigt – och intressant – och det avslöjar nog en del om oss, vare sig vi vill eller inte.

Som det här med fickpengar, till exempel. Dvs de pengar som inte går till räkningar eller sparande utan som du tror att du kommer att behöva använda under månaden som kommer, men inte vet exakt till vad. Eller så vet du det – kanske gummistövlar till barnet, ett frisörbesök, en present till ett kalas, en flaska vin till fredagskvällen. Den typen av pengar.

Jag refererade till den pengen som något ”man får spendera” varpå Onkel Tom snabbt påpekade att hos dem heter det ”vissa behov vi behöver möta”. Jävla smartass, tänkte jag först, komma här och märka ord. Det skrev jag inte, utan jag funderade och kom fram till att det ligger en sanning i påpekandet. Vart gränsen går mellan ”vill ha” och ”måste ha” – därom tvista diverse lärda och kloka ekonomibloggare. Måste är ju ett ganska definitivt uttryck. Man kan ju leva nästan hur spartanskt som helst, om målet enkom är att överleva. Skillnaden skär någonstans mellan ”överleva” och ”leva”, och då innebär det att man hela tiden måste gå tillbaka till sig själv och pröva vad innebörden av ett gott liv är, när de grundläggande behoven i form av värme, tak och mat väl är uppfyllda.

Vi har ju till exempel en TV, för vilken vi betalar TV-licens om 185 kronor per månad. Dessutom använder vi oss av 2 tjänster kopplat till den, nämligen Netflix och en app med alla Astrid Lindgren-filmer, som vi totalt betalar 158 kronor per månad. Totalt således 343 kronor per månad, eller 4116 kr per år. 11,3 kronor per dag, om man så vill. Detta klarar vi oss naturligtvis utan. Men för 11,3 kronor om dagen får vi varierad underhållning, avkoppling och nedvarvning för oss alla fyra. Och ja, vi använder det som barnvakt också. Annars är det näst intill omöjligt att laga mat efter hämtningen på eftermiddagarna. Så vissa behov är det som möts, även om det inte är de mest grundläggande.

Men hur ska man förhålla sig till utgifterna som inte kommer som räkningar? Dvs de som är mer eller mindre frivilliga? Vi försöker att göra en utblick i början av varje månad för att ha lite koll på vad som är på gång. Då kan det röra sig om stundande födelsedagar, någon typ av klädes- eller skoinköp som man vill/behöver göra, en speciell avgift eller att man har bokat in en AW eller middag med kompisarna. Så gör vi en uppskattning av hur mycket pengar som kommer att behövas löpande och låter den summan stå kvar på vanliga kontot.

Möjligen gör vi oss själva lite passiva i sammanhanget, för vi bestämmer sällan aktivt att ”max så mycket pengar får gå åt”. Även om vi försöker att behovspröva våra inköp så blir det inte så i hundra procent av fallen. Förhoppningsvis så lär man sig lite mer ju mer tiden går och avvägningen mellan behov och vill-ha blir enklare och enklare.

19 reaktioner till “Får man spendera eller ska man bara möta behov?

  1. Klart man får spendera!

    Vi är alla olika och på olika ställen i livet!

    Jag har nog alltid helst velat spendera pengarna, på min framtida frihet men så länge barnen bodde hemma, fanns det behov som gjorde att det fick stå tillbaka!

    När man går från att ens lön ska försörja 4 personer, en häst och en hund, till att bara täcka mina egna behov, hamnar man i en annan verklighet!

    Gillad av 1 person

      1. Det går så mycket lättare att spara om man inte ser det som att man har missunnat sig själv något, utan har spenderat pengarna på det jag helst vill!

        Vill jag ha en ny bil för 200000 kr, eller vill jag spendera dom på mig själv i framtiden?

        Med en genomsnittlig avkastning historiskt på 10% om året så ger jag mig själv 1.3 miljoner om 20 år!

        Känns ju i te som att jag varit snål mot mig själv då, utan varit givmild mot mitt framtida jag!😀

        Gilla

        1. Jag är säkert mer än 20 år framför dig i livet.

          Jag är idag mycket tacksam mot mitt 20 år yngre jag, som var så omtänksam mot mig!

          Han avstod några nya bilar och en del annat, för att jag ska ha min frihet idag.

          Gilla

  2. Ordna er ett presentskåp! Jag behöver aldrig rusa åstad för plötsliga kalas. Finns så gott som alltid nåt som passar i presentskåpet. Där har jag också julklappar. Och ja, där finns redan ett par stycken inför jul-16 🙂 Köp på mega super-rea, loppis och ta vara på gratisgrejer.

    Gilla

  3. Ja visst får man spendera! Ska man hårddra det så behöver vi ju inte bo i hus eller lägenheter alls. Vi kunde lika gärna skaffa ett tält eller en husvagn. På samma vis kan man tänka kring nästan varenda utgift. Däremot tror jag att det är väldigt viktigt att känna sig bekväm med sin egen nivå av hur man spenderar. Den här månaden har min familj till exempel släppt lite på hur mycket pengar vi spenderat, och det känns inte riktigt okej. Det var bra att få veta det, för då kan man anpassa sig efter det.

    En avvägning mellan hur gärna man vill spara och vad man känner att man vill spendera kan ta tid att komma fram till. Men ingen tjänar på att krampaktigt hålla i varje krona som om det vore den sista på jorden.

    Gilla

  4. Sjävklart får man ”spendera” på det man uppskattar. Däremot kan det vara farligt för både njutningen och plånboken och det blir slentrian. Skulle säga att säkert hälften av våra utgifter även på vår ganska sparsamma utgiftsnivå kan räknas som ”onödig” om man verkligen hård drar det. När det gäller streaming tjänster så har vi tyckt att barnplay från svt är rätt bra för baren men vi har även en annan tjälnst (har gått fram och tillbaka mellan Netflix och Viaplay) fördelen med att alternera är är att vi net betalar för mer än vi använder, vi har fått några gratismånader då och då och så blir barnen jätteglada när vi byter får då får de tillgång till en helt annan katalog av filmer och serier. Alltså mindre pengar ut men mer njutning och glädje:-) Win-win:-)

    Gilla

  5. Det glädjer mig att jag kan reta någon. 🙂

    Jag tycker man ska hålla i slantarna, inte för att det är viktigt att spara mest utan för att ge tid och kraft till det som inte innebär konsumtion. Därför reagerade jag mot det som i det tidigare inlägget lät som ”pengar som kan används”.

    Gilla

  6. Jag får verkligen hålla i pengarna, verkligen hålla! Jag är sparsam men jag sparar inget längre. Som tur är har jag lite på banken till det nödvändigaste, tandläkare, glasögon och det som kan gå sönder. I stort sett inget utrymme för utsvävningar som latte eller andra onödigheter. Men någon gång, ytterst sällan så hoppar jag över skaklarna och är otrogen mot mig själv, kan inte hålla mig liksom, eller motstå onödigheter, allting bara spricker, budgeten och goda föresatser.Kan känna mig som värsta syndaren om jag har spenderat pengar på en glass – som ju är helt onödigt.

    Gilla

Lämna en kommentar