Spara

Taktiken för att spara

Den ständiga taktiken. Vi som inte egentligen är lagda åt spara-hållet utan fortfarande med nöd och näppe skulle passera en närmare granskning av vårt beteende måste hela tiden tänka på T-A-K-T-I-K-E-N. Strategin för hur vi ska lyckas med våra mål, hur vi ska få pengarna att räcka lite längre. I väntan på att någon sorts rutin ska infinna sig hankar vi oss fram med nya idéer, vinklar, perspektiv och tankesätt.

Jag och sambon pratar ganska mycket om det här. Hur ska vi lyckas spara så mycket som vi vill? Hur ska vi lyckas komma fram till hur mycket vi egentligen ska spara? Först testade vi några månader att direkt när lönen studsade in, så portionerades den ut på uppdrag. Räkningar, räntor, avgifter åt ena hållet. Buffert, målsparande och frihetssparande åt andra hållet. Kvar på själva kontot var det som återstod för oss att använda fritt, dvs. fickpengar. Härifrån gick det inget bra.

En utgift som kom lite oväntat gjorde ju att allting sprack (eller egentligen inte, men så kändes det). Då var fickpengarna slut och vi började det destruktiva beteendet att börja ta från någon annat konto. Buffertkontot, till exempel. Och huveligen vad misslyckat det känns. Och faktum är att även vid de gånger när det inte gick åt skogen, så kändes det torftigt. Vi drar ju in två helt okej löner och den enda summan som vi liksom ”såg” under månaden var ett fåtal tusenlappar. Känslan av det blev inget bra.

Skam den som ger sig – vi hade naturligtvis en ny taktik i rockärmen. Istället för att föra över allt direkt, och därmed framkalla den där torftighets-känslan, så skulle vi låta pengarna stå kvar på kontot (efter att räkningarna och annat nödvändigt var betalt, såklart). Det som blev kvar när månaden var över skulle direkt in på sparkonto av något slag. Ni kan antagligen gissa utkomsten. Det fanns naturligtvis inte alls särskilt mycket kvar i slutet på månaden. Och varje gång känner man sig som ett fån som står där med tappad haka och utslagna händer och inte fattar alls hur detta kunde ske.

Så, vad är egentligen vägen framåt? Jag hade egentligen redan svaret klart för mig, eftersom jag ju har fördjupat mig i hur man bygger en god rutin kring ekonomi tidigare (här, om ekonomiskt självförtroende). Man ser till att göra regelbundna överföringar, men i mindre summor. Alltså mindre än vad man egentligen vill sätta undan. Jag började ju vår resa mot att betala av ett lån med 3000 kronor i amortering per månad. Det gick ju väldigt bra. Alltså: copy+paste. Nu ska jag sätta upp några automatiska överföringar, och vi har också beslutat att höja beloppet som vi amorterar månadsvis litegrann. På så vis hoppas och tror jag att vi lägger en bra grund för vår fortsatta ekonomiska tillvaro.

Annonser

12 reaktioner till “Taktiken för att spara

 1. Jag tänker som så, att man inte får vara för hård i sitt sparande. Då klarar man inte det! Jag har själv gjort det misstaget. Vidare tänker jag också att är inte bufferten till för oförutsedda utgifter? För då tycker jag inte att man ska känna dåligt samvete om man tagit från den till ett sådant ändamål. Om inte den oförutsedda utgiften var en dyr tröja eller nåt 😉

  Gilla

  1. Visserligen är bufferten till för oförutsedda utgifter – det är sant. Men vissa grejer kan jag nog inte klassa som oförutsedda utan snarare förbisedda. En utgift som jag kanske glömt bort att den kommer, t.ex. Men jag håller med dig i övrigt. Det är en fin balansgång mellan att inte vara för hård mot sig själv, men heller inte vara för slapp. Det kommer förhoppningsvis med ökad självkännedom 🙂

   Gilla

 2. Har du tittat på budgetverktyget YNAB? Jag har upplevt precis samma sak som ni, men sedan jag började med YNAB för ett drygt år sedan har jag fått stenkoll på ekonomi och förhållandet mellan olika utgifter. Jag har bara gott att säga om det.

  Gilla

  1. Ja jag har faktiskt kört det en testmånad för kanske ett år sedan, och har varit sugen på att köpa programmet eftersom många har samma erfarenheter som du. Jag har bara tänkt att det lätt blir så att man försöker ”köpa” sig lösningar, men det kanske är värt ett försök då också för oss som är i fasen att försöka styra upp vår ekonomi?

   Gilla

 3. Det kan vara klokt att börja ”smått” och bygga in en process för att hitta förbättringspotential. För 10 år sedan när vi började spara så låg vår sparandegrad på cirka 30% (med lägre inkomster men också utan barn) och nu med tre barn så ligger vår sparandegrad på nära 80% i snitt under det senaste året…vet inte om det hade varit möjligt att gå direkt dit men tror att det skulle ha varit svårt. Det finns en tendens att ju mindre man köper ju mindre tycker man att man behöver…det är en process över tid!

  Gilla

  1. Jag tror likt dig att processen är viktig. I och med den ställer man ju om sin livsinställning, sina vanor, värderingar och tankesätt. Det kan kanske fungera att likt Lyxfällan ”chocka” fram en förändring men jag tror att en hållbar och varaktig förändring kräver en långsammare förankring.

   Gilla

 4. För mig fungerar det bäst att föra över en summa till en buffert när lönen kommer. Sedan för jag över mer om jag känner att jag kan under månaden. Det som är kvar av lönen dagen innan nästa lön kommer åker också in på bufferten. Det är sällan som jag behöver ta av min buffert. Har också fonder, är dock dålig på att lägga in pengar där. Tar av de pengarna när jag behöver köpa något till lägenheten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s