Privatekonomi · Spara · Tankar om livet

Varför sparar inte alla?

I en populärvetenskaplig artikel som jag hittade häromdagen listas fem orsaker till varför de flesta aldrig kommer att bli ekonomiskt oberoende trots att det egentligen inte är omöjligt. Artikeln bör nog inte användas som källa i ett vetenskapligt arbete, men som tankeföda fungerar den utmärkt 🙂

Det viktiga i det hela är de fem (påstådda) förutsättningarna som gör att de flesta inte sparar pengar:

 1. Tanken har aldrig slagit dem
 2. De tog aldrig ett beslut
 3. Uppskjutandebeteende
 4. De är inte beredda att betala priset
 5. De saknar långsiktigt tänkande

Jag kan helt klart känna igen mig i alla ovanstående punkter! Tills för kanske 2 år sedan hade tanken på att spara pengar, i annan form än som uppskjuten konsumtion, aldrig slagit mig. När jag började att läsa mig fram på olika sparbloggar (sträckläste Mrmoneymustache på nån dag tror jag) var det faktiskt som att gamla sanningar omprövades och jag kunde börja se på pengar och sparande på ett nytt sätt. Tanken att spara pengar till något annat än buffert, bostadsköp, resor och större inköp var helt enkelt frånvarande innan dess – jag hade aldrig funderat på vad man då skulle kunna spara till. Amortering var det närmsta jag kom. Idag funderar jag fortfarande på vad jag egentligen vill och hur jag kan använda mina pengar mest effektivt för att ta mig dit. Men en sak är säker och det är att mina ögon faktiskt har öppnats för pengars möjligheter på ett helt nytt sätt. Lästips:

http://ettfattigtlandskap.com/2015/08/06/ett-uppvaknande-att-resa-till-thailand/

Att ta beslut – så många saker som vi har identifierat att vi kanske skulle vilja göra någon gång, men som bara inte blir av. Och varför blir de inte av? Kanske är det bristen på ett aktivt beslutsfattande som spelar in. Jag har inte direkt fattat ett kristallklart beslut i stil med att jag ska spara x antal kronor eller bli ekonomiskt oberoende vid den och den åldern. Det är möjligt att det är något som följer på lite mer ekonomiskt mognad. Beslut som jag däremot har fattat är att sluta slösa pengar och att börja sätta värde på min egen tid. Bara av dessa två enkla ledstjärnor kan det komma mer positiva saker än vad man kan ana.

Kära uppskjutandebeteende! Vi har gått tillsammans länge du och jag. Flera gånger har jag tänkt att nej – nu får det vara nog. Det kan inte fortsätta såhär! Och varje gång så viskar du ljuvt i mitt öra: Sov på saken – det kommer ju alltid en dag i morgon också. Kort sagt så är jag en mästare på detta, även om jag blir mer och mer övertygad om att jag är i majoritet snarare än minoritet. För min del börjar jag också tro att det här med att sätta upp mål snarare gynnar mitt uppskjutandebeteende än tvärt om. När jag har lagt upp mina planer, planerat vart mina pengar ska ta vägen och räknat på hur mycket pengar jag kommer att ha sparat inom några år, ja, då känner jag mig liksom klar. När det sedan är dags att börja leva det liv som ska möjliggöra planernas förverkligande så har all lust och gnista försvunnit och det känns lika bra att vänta tills i morgon. Det som har varit uppskjutandebeteendets nemesis i min privatekonomi är käpphästen automatisk överföring. Sätt några tusenlappar på automatisk överföring varje månad på löningsdatum så att pengarna är borta innan du hinner märka att de varit där. Vips har de där pengarna blivit en liten hög. Lästips finns här:

http://ettfattigtlandskap.com/2015/11/18/ekonomiskt-sjalvfortroende/

De är inte villiga att betala priset. Nej, hela vår kropp skriker ”allt åt alla, nu nu nu”! Det är ju så vi fungerar, tätt påhejade av luriga reklambudskap (lästips). Och det är svårt att förneka att en sparsam livsstil kommer att kräva vissa insatser av dig – säga nej till resor, shoppingturer med vänner, goda restaurangmiddagar och den senaste tekniken. Efter ett tag kommer ändå några positiva aspekter att visa sig som kommer att ge dig en större tillfredsställelse. Precis som att bantningskurer är dömda att misslyckas så är ditt sparande också det – så länge som du ser det som att du aktivt berövar dig själv på lyckliga stunder och roliga händelser. Därför är det min övertygelse om att du måste skapa en livsstil som du trivs med men till lägre omkostnader. Vem vill vakna varje morgon och tänka att man förnekar sig själv livets goda? Inte jag iallafall.

Så kommer vi fram till det här med långsiktigt tänkande. Det är ju varken tänkandet i sig, eller visualiseringen av olika möjliga framtida scenarion som fattas utan snarare förmågan att agera utifrån dem skulle jag säga. Det är väl därför folk röker trots att alla vet vad rökning ofta leder till? Vi vet att vi kommer att ha betydligt mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer – men uppskjutandebeteende i ohelig allians med obefintligt beslutsfattande gör att vi aldrig kommer till skott och börjar planera/spara för det. Här vet jag faktiskt inte vad det finns för handfasta råd gällande motgift.

Artikeln hittar ni här: http://www.foretagande.se/dina-pengar/5-orsaker-till-varfor-de-allra-flesta-aldrig-blir-ekonomiskt-oberoende/

Annonser

7 reaktioner till “Varför sparar inte alla?

 1. Jag känner igen mig så väl i punkt 1. Jag hade inte ens någon aning om att vara ekonomisk oberoende var möjligt i fall man har ett vanligt jobb och inga rika föräldrar. Tack vore bloggar som din har jag öppnat ögons för de möjligheterna som finns!
  Något som jag märker tydligt i mitt konsumtionsbeteende(försöker dra ner på matkostnaderna) är att jag får abstinens. Min hjärna får panik av de nya vanorna och tankarna och skriker efter semlor, chips, pizza, utemat. Som om det inte skulle finnas en ny dag imorgon. Jag har återfall. Det har jag. Nu låter jag som värsta missbrukare. Men det är jag. Jag har missbrukat mina pengar i evighet.
  Det är en tuff resa det där med att ändra beteende. Jag brukar tänka på människor som försöker gå ner i vikt och förväntar sig resultat på 1 vecka. Men de där extra kilon har du inte fått över en natt. Och de försvinner inte heller över en natt. Det är en lång process som tar sin tid. Min hjärna måste vänja sig och bli vän med den nya livsstilen. Det är inte kärlek från första blicken, måste jag nog erkänna. Det kommer säkert flera återfall. Men jag kommer inte ge upp. Detta kommer att funka! Jag ser till att det gör det!

  Gilla

  1. Tack för din intressanta kommentar! Det kommer definitivt att komma återfall. Jag tror bara att man ska försöka att göra något bra, som är åt rätt håll, varje dag och inte utvärdera sig för ofta. Om man summerar efter 3 månader, istället för varje vecka, så är det lättare att se att man rör sig i rätt riktning, tror jag. Helt plötsligt får man ångest för att man spenderar pengar istället för tvärt om!

   Gilla

 2. Om inte annat så får man göra som Fritiof Nilsson Piraten!

  Gravstenen på Ravlunda kyrkogård med texten: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.”

  Tror det är många som skräms av frihet. Det finns en trygghet i att vara en del av den ofria majoriteten och inte behöva ta ansvar för sitt eget liv.

  Gilla

 3. Tror också det har väldigt mycket att göra med att man följer flocken. Om grannen köper ny bil så ska jag nog också göra det, om ”alla andra” lånar 5 miljoner till boende så är det nog det normala att göra och så vidare. Det jag tror saknas ovan eller också väljer man att uttrycka sig mer diplomatiskt är att de flesta helt enkelt är barnsliga…..”men alla andra får ju”…var väl vad vi sa till våra föräldrar när vi var små…;-)

  Gilla

  1. ”men alla andra får ju”

   Kommer ihåg när äldsta dottern kom hem och sa den meningen. Hon var kanske 8-9 år!

   Talade bara om för henne att ”Det är möjligt att dom gör så i andra familjer men vi gör inte så i våran”

   Hon försökte inte använda det argumentet någon mer gång under sin uppväxt!

   Gilla

  2. Ja det blir ju en automatisk acklimatisering, förskjutning av gränserna, och referensramarna blir ju det som alla andra gör. Man önskar ju att flocken kunde börja dra åt ett annat håll så att mekanismen började fungera på ett positivt sätt istället!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s