Privatekonomi

Öka inkomsterna, del 1: Byt jobb

I samband med mitt 100-inläggsjubileum så skrev jag ett inlägg där jag efterfrågade synpunkter för framtida inlägg. Ett sådant önskemål var just inspiration kring hur man kan öka sina inkomster, som komplement till att spara pengar. Det tyckte jag var en rätt bra synpunkt, för det är ju också en punkt som ofta är lite av en vattendelare mellan olika ekonomiska perspektiv – vissa menar att inkomsterna är det enda som räknas och att man har mer nytta av att öka dessa än att snåla och jaga småutgifter stup i kvarten. Andra menar att inkomsterna visserligen spelar roll, men att man är mer betjänt av att fokusera på utgifterna, bland annat för att de är lättare att påverka – och för att man har en tendens att höja sin levnadsstandard, och därmed sina utgifter, i samma (eller snabbare) takt som inkomsterna ökar.

Jag tänker så här: Jag har inte så ofta aktivt letat efter strategier för att öka inkomsterna, eftersom de flesta sådana åtgärder, som typ ta ett extra jobb eller dela ut reklam på helgerna, aldrig någonsin har varit aktuella. Det skulle krävas en väldigt desperat ekonomisk situation för min del för att jag skulle ta på mig att jobba ännu mer än vad jag redan gör. Däremot så fick frågeställningen mig att fundera på sådant som sker och som vi gör men som vi kanske inte direkt tänker på som strategiskt inkomsthöjande.

Det finns ju näst intill oändligt med idéer för att minska eller eliminera sina utgifter. När det kommer till att öka sina intäkter däremot, blir det mycket svårare. Jag har dock identifierat ett gäng sådana tankar, idéer och förslag som jag planerar att göra en ny inläggsserie om. Detta är först ut, och behandlar den mest uppenbara metoden för att öka inkomsterna: Byt jobb!

Varför denna punkten är först ut är för att den just nu ligger mycket nära tillhands: Jag ska nämligen själv byta jobb inom en snar framtid! Förutom en mängd andra roliga aspekter så innebär jobbet en rejäl lönehöjning för min del, vilket var en aning oväntat faktiskt – jag hade nog varit beredd att byta utan höjning också. Men något som de flesta brukar vara hyfsat överens om är att de markanta lönehöjningarna oftast kommer när man byter arbetsgivare. En del människor har ju också en strategi kring detta där de sällan stannar längre än några år på varje ställe för att sedan hoppa vidare, just i syfte att maximera lönen.

Det spelar nog in vilken bransch man är i och även kanske yrke och/eller utbildningsnivå. Något som jag gläds åt är att det dock verkar finnas möjlighet till bra löner för fler grupper som inte haft så bra utsikter tidigare – jag har exempel på förskollärare och socionomer i min närhet som vittnar om detta. Även för yrkesgrupper som inte bygger på akademiska studier så tror jag att ett bra tips generellt är att inte vänta med att kika på nytt jobb tills situationen av någon anledning är ohållbar. Sök jobb som skulle kunna vara intressanta lite då och då! Det är ganska roligt att gå på intervju ibland, och framförallt nyttigt. Skulle någon sedan vilja anställa dig så är det en ganska trevlig boost för självförtroendet kan jag tro. Det står en ju helt fritt att tacka nej. Framförallt har du möjlighet att kontinuerligt få inblick i löneläget för din yrkesgrupp mer generellt, vilket kan vara gynnsamt att ta med i de egna löneförhandlingarna.

Särskilt kvinnor brukar ju ha fördelar av att byta jobb och få möjlighet att omförhandla lönen, som man ju allt som oftast upptäcker är lägre än manliga kollegors efter ett tag (nej – inte alltid överallt, men tillräckligt ofta). Därför vill jag också slå ett slag för att man ska vara mer öppen med sin lön! Fråga dina kollegor, kompisar och familjemedlemmar. De flesta tycker inte att det är konstigt, och de som inte vill säga brukar vänligt men bestämt låta bli att tala om sin lönenivå. Det behöver dock inte vara känsligt att tala om lön, så länge man gör det på ett bra sätt.

Har ni några erfarenheter av det här? Byter ni jobb målmedvetet för att höja lönen? Eller har ni upptäckt att ni har en mycket lägre lön än kollegorna? Berätta gärna om det och andra tips i en kommentar nedan.

Annonser

10 reaktioner till “Öka inkomsterna, del 1: Byt jobb

 1. Kan inte annat än att hålla med. Jag och andra i min närhet har bytt flertalet arbeten och ofta kunnat höja lönerna uppemot 15 procent på det sättet, utan större löneförhandlingar vid nyanställningen.

  Gilla

 2. Jag har haft funderingar kring detta v’ldigt mycket på senaste. Men om trivs med sina fantastiska, kollegor, har en underbar arbetskultur, gillar sina uppgifter, men lönen är lägre än de i den bransch jag jobbar i, vad ska man välja först – trivsel eller pengar? Vad är rätt prioriteringa i detta fall?
  Jag vet att det inte finns så stort utrymme för löneförhöjning, i bästa fall 500-600 kr per månad. I den abdelningen jag jobbar på, finns vldigt få möjligheter att ta på sig mer ansvar, för att få öka lönet och jag har en högskoleutbildning, så det vanliga tipset att läsa några kurser för att höja lönet funkar inte riktigt.
  Så pengar eller trivsel, det är den stora frågan!!!

  Gilla

  1. Ja, återigen landar vi bland prioriteringarna. Det beror ju på hur stor löneskillnaden är, och hur bra du trivs. Jag skulle ju inte byta bort en så trevlig arbetsplats som din för någon tusenlapp mer i månaden. Det är ju inte säkert att nästa arbetsplats blir otrevlig iofs. Men om man inte vill byta jobb så får man väl anstränga sig mer på andra håll för att förbättra ekonomin.

   Gillad av 1 person

  2. Jag skulle nog säga att en löneökning på 10% är ett minimum för att i alla fall jag skall byta. Detta förutsätter att arbetet i stort ser likadant ut. Om jag däremot helt byte bransch eller arbetstyp så gäller inte denna längre.

   Gilla

 3. Intressant ! Vill belysa svårigheterna med att byta jobb på landsbygden. Konkurrensen om de jobb som finns är stor, speciellt de akademiska. Att söka arbete på annan ort innebär då att den ev löneökningen äts upp av bensinkostnad, för att inte tala om tidsspillet. Där jag bor finns inga pendlingsmöjligheter annat än med bil vilket gör att man inte kan nyttja restiden som arbetstid . Tror att det kan vara därför intresset är större för sparande istället för öka inkomster. Det är ju nåt ” man själv kan påverka”.

  Gilla

  1. Bra med ett annat perspektiv! Finns det inte jobb att byta till så är det ju så. Jag tror ändå att fler skulle tjäna på att hålla utkik efter jobbmöjligheter också medan man är nöjd – det kan ju alltid dyka upp nåt som är bättre! Men hittar man inget, alternativt är nöjd där man är, så får man helt enkelt lägga krutet nån annanstans. Fler inlägg på temat är på gång!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s