Gör det själv · Hållbar livsstil · Privatekonomi

Att laga kläder

Vissa saker som man lärt sig i tidigare år upptäcker man vartefter att man har väldigt stor glädje av i tillvaron. En sådan enkel sak var att jag lärde mig värdet av jämförpriser i högstadiets hemkunskap, som jag skrev om i tidigare inlägg (här).

Att kunna sy okej och framförallt att laga trasiga kläder är en annan sådan sak. Jag vet inte om det är syslöjden jag har att tacka, snarare är det nog min farmor som har visat mig ett och annat. Laga jeans som är slitna i grenen t.ex. – det har förlängt flera av mina byxors livslängd med åtskilliga år. Igår tog jag mig för att göra slag i saken och ta mig an två tröjor som har legat i en låda och väntat. Båda är i tunt, finstickat material och båda hade fått ett litet hål på varsin ärm. Så fånigt det känns att en hel tröja skulle behöva kasseras bara för detta!

Nål och tråd togs fram och på mindre än en kvart så var hålen prydligt åtgärdade och det kändes som att jag hade fått två helt nya tröjor när jag hängde in dem i garderoben igen, efter flera månader på avbytarbänken. Som jag älskar att kunna göra den här typen av saker själv, utan att behöva gå till någon annan för att få det åtgärdat!

Trevlig ny vecka på er!

Annonser

8 reaktioner till “Att laga kläder

 1. Kul att du skriver om detta just idag. Igår kväll satt jag och frun vid ett beställningsformulär och funderade på om vi skulle köpa lappar som går att stryka på kläder som inte passar för att sy ihop. Vi räknade på att besparingen skulle bli måttlig jämfört med att köpa nytt, vi beslutade ändå att köpa lapparna för visst känns det bättre att laga det man redan har jämfört med att gå ut och köpa nytt. Det är en skön känsla att ge någon nytt liv…oavsett om det är med nål och tråd eller om det är med strykjärnet!

  Gilla

  1. Det är verkligen en skön känsla, och så blir man lite stolt över att kunna fixa sådana saker på egen hand.
   Gällande lapparna så kan jag rekommendera att stryka på dem först, men om nål och tråd finnes sy fast dem med några stygn i kanterna för säkerhets skull. Kvaliteten varierar säkert men vår erfarenhet är att de släpper ganska fort annars.

   Gilla

 2. Önskar jag var bättre på detta. Min mormor var helt fantastisk på att laga hål så det inte ens syntes. Mamma gör det okej nu. Men bättre än mig. 🙂
  Laga byxor är nåt som ingen av oss kan. Kanske skulle kunna komma nåt litet tips här på bloggen om hur man gör? 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s