Privatekonomi

En månad i osynk

God fortsättning önskas alla er därute. Igår kom den första snön till Stockholm. Vilken lycka! Genast blev omvärlden vacker, ljus och tyst. Julfirandet hemma hos oss är över efter några turer och idag är det en riktigt avkopplande dag – ingenting planerat, bara mjukiskläder varvat med lite pulkaåkning. Som jag har längtat efter detta!

December har på många sätt varit en märklig månad. Det blev verkligen den sista sprinten på en höst som har varit ganska tung, och det har inte funnits vare sig kraft, energi eller lust till någonting utöver det mest grundläggande, såsom typ mat och ta hand om barnen. Det har helt klart varit uppförsbacke. Nu njuter jag av att vi har tagit oss upp för den och ser fram emot en förhoppningsvis lite lättare tid framåt.

Ur ett ekonomiskt perspektiv började månaden väldigt bra, med ovanligt stora inkomster som rullade in. Jag var dessutom snabb som en vessla in på kontot när lönen hade kommit och omfördelade pengar hit och dit. Matkontot fick sin beskärda del, en del gick till fonder, en del till ett buffertkonto, och så vidare. Det som inträffade därefter är något som ger mig lite rysningar då det påminner mig så tydligt om forna dagar när vi hade mindre pengar och var sämre på att hantera dem. Pengarna på vårt vanliga konto bara tog slut. Så jag fyllde på litegrann, flyttade över från ett annat konto. Och så tog de slut igen. Så förde vi över ytterligare lite pengar. Fast vi hade en så bra månad, kändes det som att vi var utfattiga och var tvungna att nalla pengar från andra gömmor. Det är något väldigt ångestframkallade över hela det förfarandet. Man känner att man inte har kontroll (vilket man ju inte heller har), man känner skuld för att pengarna tar slut, man oroar sig för att köpet inte ska medges i affären.

Hur kom det sig då att det blev såhär?

Vi har försökt att analysera varför vi hamnade där vi gjorde. Förr om dagarna var det faktiskt ganska vanligt att det blev så någon gång mitt i månaden – de tilldelade pengarna tog slut och vi var tvungna att föra över medel. Ofta var det nog för att vi hade allt för höga förhoppningar om hur lite pengar vi skulle klara oss på. Den här gången kan vi se att det inte är särskilt lyckat för mig och min sambo när en person sköter den ekonomiska månadsrutinen. Vi behöver göra detta tillsammans. Vi delar båda känslan av att när man själv är den som betalar räkningarna och för över pengarna efter lön så njuter vi av den känslan av kontroll som infinner sig. När vi själva inte har varit delaktiga, som fallet var för min sambo nu i december, så är vi inte alls med på tåget. Då upptäcker man bara hux flux att kontot är tömt utan att ha sett vart pengarna har tagit vägen. Det skapar någon sorts känsla av att det är underskott i finanserna, och att inget riktigt spelar någon roll. Det kan låta lite fånigt, och det är det också, men när man är i färd med att bygga upp ett ekonomiskt självförtroende så är den känslan av misslyckande väldigt okonstruktiv.

Så, lärdom 1 är att vi måste inrätta en gemensam rutin vid varje löning, så att vi båda har kontroll över det som sker med våra pengar.

Sedan tror jag också att vi måste göra noggrannare beräkningar i vår budget, till exempel vilka poster vi vill kunna spendera pengar på under månaden. Gjorde vi detta så skulle det kanske vara lättare att dosera mängden fickpengar mer rättvisande, vilket skulle kunna leda till att pengarna inte tar slut.

Slutligen måste vi skärpa till oss med utgifterna. Det är väldigt påtagligt hur en snöbollseffekt av ohälsosamma vanor drar igång när man saknar energi. Utgifterna skenar, maten blir sämre, humöret dalar.

Det fina i kråksången är ju att varje månad bjuder på nya möjligheter att göra rätt. Den ämnar jag ta tillvara under januari!

Har ni några vanor som ni lägger bakom er när vi går in i januari?

Annonser

5 reaktioner till “En månad i osynk

 1. Känner igen din känsla!
  För oss funkade det med att vi har olika ansvarsområden.

  T.ex om den ena ett år har ansvar för matkontot och den andra för alla räkningar.

  För oss är det viktigt att någon känner ansvaret för ett område och försöker optimera det.

  Vi har ingen budget men en noggrann utgiftsuppföljning via bankens mobilapp.
  Så det är lätt att se vilka utgifter månaden innehöll föregående år.

  Det är förvånande hur lite det växlar mellan åren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s