Hållbar livsstil · Privatekonomi · Spara

Spartips: sluta läsa inredningsmagasin

Det här spartipset är i högsta grad baserat på egna upplevelser och erfarenheter. Jag gillar ju inredning, tycker om att pyssla och göra fint hemma och jag gillar också att läsa tidningar. Tipset går förmodligen att applicera på vilket intresse som helst – något stereotypt manligt såsom teknik går under samma förutsättningar.

I perioder har jag prenumererat på Sköna Hem. Titt som tätt kommer det hem erbjudanden som gör att själva prenumerationen faktiskt inte är särdeles dyr (även om kronor alltid är kronor) och det har dessutom ofta varit ganska fina premier när man tecknar upp sig. Sedan har jag aldrig förlängt prenumerationen utöver erbjudandet utan väntat på nästa.

Det som är problematiskt är egentligen inte den direkta kostnaden som tidningen innebär. Det är den indirekta kostnaden som är omöjlig att mäta. Det handlar om det konsumtionsbegär som skapas.

Likt reklam (här finns mer att läsa) är det svårt att vara nöjd med sitt eget när man hela tiden hamnar i en position av att jämföra det med andras. Hela tiden ser man nya saker, grejer, prylar som skapar begär och talar till sidor av oss som vi kanske inte alltid är helt medvetna om. Vi lägger sedan ner tidningen och tittar upp. Ser helt plötsligt bostaden med nya ögon – väggarna har fått fläckar, gardinerna är gamla, golven inte genomgående och andra trendiga petitesser som gemene person ju inte hade uppmärksammat utan ”hjälp” från magasinen. Samma sak går för övrigt att applicera på ett stort antal bloggar.

Sedan jag slutade att läsa den här typen av tidningar, och också slutade att titta på reklam-TV, så märker jag verkligen av en annan typ av sinnesro. Det är lättare att hitta det som är viktigt för en själv när man inte konstant matas med intryck utifrån.

Och pengen som sparas? Köper man en tidning kan ligga nära en hundring i reda pengar. 100 kronor insparat bara där. Hur mäter man besparingen i den konsumtion som aldrig äger rum? Det vet var och en bäst själv. Bara att jag har slutat med mina tidigare loppis-räder på helgerna som var hyfsat vanligt förekommande förut har säkert sparat mig 500 kr per månad. 600 kronor är inte att förakta.

15 reaktioner till “Spartips: sluta läsa inredningsmagasin

 1. Vi köper inga magasin men däremot så får vi ibland och dessutom går det ju att låna på biblioteket. Frun är mer inrednings intresserad än jag men vi har samma smak så det händer att vi diskuterar hur det ska vara hemma för att vi ska trivas. Däremot är hon också mycket händig och tittar ofta i magasinen och säger ”en sån där skulle jag kunna göra” eller ”de där finns på loppis”. Vi har även en ”egen” inredningsstil som gör att vi inte följer mode utan sakta men säkert bygger vårt hus till vår egen smak.

  Det kanske är så att det inte är inredningsmagasinen utan inställningen till inredning som är problemet. Om man har den minsta lilla shopping ådra kvar så kanske den väcka till liv av magasinen??

  Gilla

  1. Nej det är ju såklart olika hur vi påverkas. Tror dock likt reklam att det är lättare att dras med än vad man tror. Likt din fru så gillar jag också att få inspiration till hemmasnickeri men jag funnit att nackdelarna överväger för mig, än så länge. Kanske kan en vit period vara lösningen? 🙂

   Gilla

 2. Jag håller med dig! Även om jag sällan kom till skott med alla inredninsplaner när jag läste diverse inredningsmagasin är det befriande att sluta. Det är ju inte bara pengar som sparas utan också tid (att läsa, fundera, leta upp) och trivsel när jag slutade ”se” felen med vår nuvarande inredning.

  Gilla

 3. Inredningstidningar skapar en viss stress och missnöje hos mig har jag märkt. Jag lever i det icke perfekta hemmet när ”alla andra” bor i det perfekta. Jag ska prova låta.bli inredningsmagasin.och se vart det leder:-). Tack för tipset.

  Gilla

 4. Jag tycker som du och har levt så ganska länge nu. Jag är väldigt restriktiv med vem och vad som får dundra på med sitt budskap till mig. Men ditt inlägg fick mig ändå att tänka till lite och jag är faktiskt väldigt nöjd över att inte ha så många input som ger köpbehov. Det gör mig mindre stressad och gör att jag känner att jag styr lite mer själv över mitt liv.

  Gilla

 5. När jag ser och känner att åh, den där vill jag ha/köpa! Då frågar jag mig själv varför? Blir jag lyckligare/ nöjdare förbättrar den mitt liv så att den är värd sitt pris/plats/omvårdnad? Vanligtvis kommer jag fram till ett nej-svar och då försvinner ju suget. Varför ska jag köpa/skaffa något som inte tillför mitt liv något? Visst köper jag ibland något men ju mer jag kommer in i tänket jo mindre onödigt införskaffas. Tack igen för läsvärd blogg! P.s förnöjsamhet är en skön känsla 😉

  Gilla

 6. I huset där jag bor, finns det flera som inte har målat om sina köksdörrar sedan huset byggdes 1968.Två av mina grannar (systrar), äger också ett fantastiskt landställe. Visst har de gjort nödvändiga åtgärder och det som behövs för att inte huset skall bli förstört., Men målat och tapetserat om inne har inte blivit gjort sedan 1957. Trots det så är det trivsamt, kan bero på att de är världens bästa tanter, runt 90 år. Visst har jag själv gjort om en hel, där jag har bott, men att ett hem har en bra atmosfär, beror mycket på vem som bor där, kan inte ersättas med prylar och perfektionism./ elsa

  Gilla

 7. Jag går igång på kläder och nätshopping. Ofta skickar de ut att man får några procentsrabatt och det är svårt att inte nappa på det😊.
  Saknar dina inlägg😃

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s