Privatekonomi · Tankar om livet

Bostadspriserna – har det ropats varg allt för många gånger?

I DN i dag står det som vanligt om bostadspriserna och amorteringskravet som har stötts och blötts fram och tillbaka. I en krönika reflekterar Maria Crofts kring vad alla varningar och dämpande förslag som står som spön i backen från många olika aktörer leder till. När det inte blir någonting utav dem, vill säga.

Leder det till att vi människor slutar se allvaret? Eller till att förtroendet för styrande institutioner undergrävs?

I dag verkar hushållens belåning mest vara ett sätt att profilera sig själv eller sin myndighet i den allmänna debatten. I artikeln anges att fyra av tio banker redan idag rekommenderar en snabbare amorteringstakt än vad förslaget anger – den uppmärksamme kan notera att det dock inte anges hur många av lånetagarna som faktiskt gör som bankerna rekommenderar.

Karusellen lär väl fortsätta. Jag tillhör ju dem som har en hög belåningsgrad och som därför också amorterar mer än rekommenderat. Det är obehagligt att se så fort man blir blasé inför påstådda hot, men det torde vara grundläggande psykologi att man inte orkar att vara konstant orolig. Då rycker man hellre på axlarna. Undrar dock vad politikerna har för framtidsvisioner gällande belåningen och bostadsmarknaden. Det vore fint om de delade med sig av dem.

Annonser

6 reaktioner till “Bostadspriserna – har det ropats varg allt för många gånger?

 1. Jag tror att det gäller att utgå ifrån att det kommer att skita sig och laga så att man kan hantera det. Det gäller både bostads- och aktiemarknaden. Då behöver man varken oroa sig eller stoppa huvudet i sanden.

  Men jag tror att det också gäller att inse att marknaderna kommer igen. Ingen god idé att förvänta sig jordens undergång.

  Diversifiering och en plan B tror jag är rätta medicinen. Det gäller på den personliga nivån. Den kan vi ju alla ta tag i.

  Hur alla andra gör och den samhälleliga nivån, det är en annan femma. Den var det nog länge sedan jag brydde mig om. Men jag tar med den i beräkningen, och den har gjort mig mycket skeptisk till svenska obligationsfonder som ju tycks likställa statsobligationer med bostadsobligationer. Jag vill helst inte sitta med andras skit om och när det skiter sig.

  Gilla

  1. Det låter klokt att jobba för att hålla ifrån sig skit i den utsträckning det går. Jag ägnar också alltid en hel del tankekraft åt att fundera på vad som skulle hända om något gick åt skogen – antingen en storskalig krasch eller att man blir sjukskriven. Sedan är nästa fråga hur man väljer att agera utifrån det och vilken risk man kan acceptera. Gällande hur alla andra gör är det inte intressant i detalj, men jag tror helt klart att det finns en fara med att blåsa upp varningar om en storskalig bostadskrasch under flera år och i pressen meddela den ena åtstramande åtgärden efter den andra – det kan ju vara så att det blir en självuppfyllande profetia där bostadspriserna trissas just på grund av det. Vem vet. Det är spännande tider vi lever i .

   Gilla

 2. Tyvärr är det ju så att vi vägrar att vara kloka innan det skiter sig. Varningarna har varit befogade länge men eftersom ingen har velat lyssna har priserna fortsatt att skena uppåt och då säger vissa att varningarna var felaktiga? Vi kommer säkert få en krasch och då kommer frågan som ett brev på posten ”varför gjorde ingen något” och då kan alla säga ”vi försökte ju” även om det försöket var begränsat till en halvhjärtad debattartikel.

  Vad gäller situationen med ”bostadsbrist” så är det ju så att det är viss brist på bostäder i många delar av landet men eftersom detta ännu inte lett till att folk tar in inneboende, hyr ut fritidshus eller liknande så tror jag denna är den mindre av förklaringarna till prisuppgångarna. Det är utbud och efterfrågan som styr alla marknader men i fallet med bostäder så skulle jag nog vilja påstå att det är utbudet av (billiga) pengar som gör att priserna fortsätter upp snarare än bristen på bostäder för om det var det senare skulle vi se många andra lösningar också ploppa upp parallellt med de skenande priserna.

  Gilla

  1. Många kloka inspel. Först och främst – varningarna i sig är det inte fel på. Problemet är att de inte följs av åtgärder och således slutas att tas på allvar. Sedan kan det vara så att ett halvhjärtat försök är bättre än inget alls, men framförallt politikerna har hittills misslyckats med att verkställa beslut som skulle kyla av marknaden. Med det sagt menar jag inte att det inte finns ett personligt ansvar, för det gör det. Det finns dock också ett politiskt ansvar.

   Termen ”bostadsbrist” är ju relativ precis som du beskriver. Hade pengarna inte varit så billiga så hade naturligtvis fler av oss knökat ihop oss på mindre ytor. Å andra sidan så är det väl så att trångboddheten ökar i storstadsregionerna? Det kan ju vara en indikator på att en viss brist faktiskt finns. Samtidigt är det inte heller alltid så stigmatiserat att vara trångbodd – så länge du är det av ”rätt” skäl. Många av våra bekanta som är småbarnsfamiljer är trångbodda, för att man helt enkelt inte har råd att köpa större i samma område men inte prioriterar ytan tillräckligt för att flytta längre bort. Vad det säger oss vet jag inte men tydligt är att problem kan återkomma under historien, men att de sällan ser exakt likadana ut.

   Gilla

 3. Jag hävdar med en dåres bestämdhet att det som kan framtvinga en krasch är politiska styrningar och det är sannolikt också därför man är ganska försiktig med dessa. Att priserna ökat som det har i framförallt storstadsregionerna torde vara bristen på bostäder samt priset på hyresrätter. Det är ingen som tycker det är märkligt att belåna sig högt för en bostadsrätt när månadskostnaden på tillsvarande hyresrätt är lika hög men dessutom inte ger möjlighet till avkastning.

  Ett ökat byggande i stil med miljonprogrammet skulle sannolikt dämpa och kanske till och med minska priserna på bostäder men inte krascha marknaden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s