Privatekonomi · Spara

Spartankar inför lön

Så var det dags för lön igen. Ett nytt skifte, ett nytt blad, även möjlighet till en ny start.

Inför varje ny månad så funderar jag på hur vi ska gå tillväga för att göra ännu bättre ifrån oss, sparandemässigt. Jag har mina excelkalkyler. Flera gånger har jag övervägt att börja använda YNAB, som flera sparbloggare har rekommenderat. Jag frestas av de möjliga fördelarna, men känner också en viss farhåga att det bara ska bli ytterligare ett ting, om än abstrakt, som man införskaffar i tron om att det ska hjälpa en att bli bättre på något. Ungefär som halvdana löpare som köper svindyra kompressionstights. Därför avvaktar jag tills jag känner att jag har en hantering av min ekonomi som är lite mer stringent än vad den är i dagsläget. Det finns nog helt enkelt ett antal uppenbara och enkla problemlösningar mitt framför näsan som jag ska ta tag i först, innan jag börjar dissekera ekonomin grundligare a`la YNAB eller liknande.

Ungefär lika många kronor kommer att avsättas vardera till amortering som till investering i aktiefonder. Några kronor kommer att placeras på ett buffertkonto. Några kronor kommer eventuellt att avsättas till en resa längre fram.

Sedan är vi ju där i juletider igen. Hur ska man egentligen beräkna kring detta? I en av dessa prognoser som jag läste om julhandeln, i redan oktober tror jag, stod det ju om rekord igen. Ingen är förvånad. Jag blev däremot förvånad över den beräkning som sa att svensken i snitt lägger 1700 mer på mat och julklappar i december jämfört med en vanlig månad. Jag trodde att siffran var högre. Sedan är det såklart alltid knepigt med siffror och det stod inte hur man hade räknat. Är det varje människa bosatt i Sverige, dvs. även barn? Eller är det per hushåll? Vem vet.

Jag kommer att handla ett gäng julklappar. Och lite extra mat brukar det bli. Däremot brukar detta till ganska stor del vägas upp med att annan eventuell konsumtion eller utgifter får låta vänta på sig. Gällande maten ska jag försöka tänka på att inte gå så värst mycket ”all-in”. Jag får ju lite svårt att behärska mig när det kommer till god mat.

Utgiftsposterna som kommer att ägnas stor uppmärksamhet denna månad är maten – där ska vi testa en ny handlingsrutin och undertecknad ska lära sig att bli mindre kräsen. Detta appliceras också på matlådefronten där vi har slarvat en del på sistone.

De två spartipsen som jag kommer att praktisera aktivt är dessa: Frivilligt köpstopp en vecka efter lön, som jag har beskrivit fördelarna med i tidigare inlägg här. Det andra är planering. Jag ska se över vilka aktiviteter som ligger i december (det tenderar att bli en ansenlig mängd) och förbereda i god tid. Luciatåg, glöggmingel, godisbak och allt vad det kan tänkas bli kräver någon sorts förberedelse. Om man inte är ute i god tid så blir det nödlösningar och dessa är i regel dyra. Som när man inte hittar lucialjuset som barnet ska ha och därför i panik köper ett nytt dagen innan luciatåget. För att sedan hitta kartongen med julgrejer dagen efter. Det har hänt. Samma sak med sociala aktiviteter – där är det trevligt att ha med en gå borts-present. Men med bara en gnutta planering så behöver det inte heller bli en krukblomma för 149 på Coop, utan någonting mycket trevligare och förhoppningsvis billigare – en burk hemgjord marmelad eller så.

Är det några särskilda fokusposter i er decemberbudget?

Annonser

4 reaktioner till “Spartankar inför lön

 1. Julklappar har hustrun och jag slutat med sedan länge till varandra!
  Vi köper år barn och barnbarn, även om barnen nog helst skulle slippa få några. Kompromissen har blivit att vi bara får köpa nyttosaker till barnen, som dom skulle behövt köpa ändå och inte mer än en leksak från varje person till barnbarnen. Därutöver är det tillåtet att köpa lite kläder och dylikt till dem.

  Det är ju väldigt många som vill ge paket till dom små, så dom drunknar nästan i presenter på julafton och man ser att dom nästan tycker det är jobbigt!

  Vi är många som går ihop på julafton så det ända som funkar är knytkalas.

  Kostnadsmässigt är maten vid jul marginellt över en vanlig vecka. Det blir dock lite tjatigt innan alla rester är uppätna!

  Gilla

  1. Instämmer i det du beskriver med att det lätt blir sjukliga mängder presenter till de små. Det är synd för det är omöjligt för dem att uppskatta varje ting i en hög med paket. Och så är det så lätt att det bara trissas upp.

   Gilla

 2. Håller med er. Små barn får oftast alldeles för mycket. Och inte sällan har de redan många leksaker. Jag har funderat på att gå ihop ett par familjer och en gång per kvartal byta leksaker med varandra. Alla har leksakerna i en smidig förvarning som vi kvartalsvis byter. Tror barnen skulle uppskatta detta (våra barn är små kan tilläggas)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s