Hållbar livsstil · Privatekonomi

Klädvård

Något som ligger mig mycket varmt om hjärtat är kläd- och skovård. Förutom att jag alltid försöker att lappa och laga de kläder som fått lite stryk så tycker jag att allt annat pyssel runt omkring är himla härligt. Att jobba lite förebyggande är vad det egentligen handlar om. Skovården har jag skrivit om i tidigare inlägg (här). Det är också trevligt att förlänga livslängden och slippa köp nytt titt som tätt.

Kläderna gillar jag att hänga ut och vädra. Det är faktiskt helt fantastisk att de flesta kläderna inte behöver tvättas, utan doftar som om de vore nytvättade bara genom att hänga på vädring en eftermiddag. Mindre slitage på kläderna, och mindre påverkan på miljön. Att stryka mina plagg är också en sådan där syssla som jag tycker om. Jag brukar ta fram allting som kan må bra av en omgång med strykjärnet, sedan ställer jag upp strykbrädan framför TVn och sätter på en serie eller en bra film. Sedan går strykningen som på räls! Det är nästan meditativt för mig, att fokusera på att spraya vatten, släta ut vecken, hänga snyggt på galge, och sedan börja om med nästa. Helst göres detta på söndagar. Det är en sådan skön förberedelse inför arbetsveckan. Jag som egentligen är en slarver har också upptäckt tjusningen med att stryka diverse plagg, inte bara skjortor. Alla tröjor blir så mycket snyggare om de stryks och hängs på en gedigen trägalge (samma inköpsförfarande som med skoblock. Trägalgar är oslagbara).

När man ägnar sig åt att ta hand om de saker som man har i sin ägo är det också ganska lätt att avgöra huruvida man har för mycket eller för lite, samt om det är saker som tillför något i livet eller saker som stjäl energi och glädje. En bra tumregel för mig är att de plagg eller skor som jag inte har någon lust att ta hand om är oftast sådant som jag kan göra sig av med.

Annonser

2 reaktioner till “Klädvård

  1. Jag kan ha samma känsla runt jobb hemma. Men det är också just den här flowen du beskriver som barnen är mästare på att helt trasa sönder. Det är i sin tur det som gör att jag har skitsvårt för att vara hemmapappa. Att starta något jobb hemma är att sätta sig i en stress-situation utan dess like för oss.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s