Aktiv livsstil · Privatekonomi · Spara

Tidsbristen som pengatjyv

Det som är den största sabotören för mina storslagna ekonomiska planer och sparvisioner är helt klart brist på tid. Inte en kronisk brist utan snarare vid de tillfällen när något dyker upp snabbt och man inte hinner tänka igenom saker och ting ordentligt. Inte hinner förbereda matsäck, inte hinner förbereda en present, inte hinner tänka igenom middagen ordentligt. För hej vad fort det går att bli av med pengarna (gillar Onkel Toms lövblås-metafor). Bara att gå in på en matbutik för att vardagshandla drar ju iväg direkt om man inte har en plan för det man ska handla. Eller att göra en spontanutflykt till lekparken eller skogsdungen – har man inte någon dricka eller en flaska i lagom storlek hemma redan så är det så lätt att man finner sig ståendes på Pressbyrån med bananer för 10 kronor styck i ena handen och en festis för 20 spänn i andra. Samtidigt som barnen försett sig med diverse färgglada artiklar och man är nöjd när man får dem att gå med på att bara köpa en kexchoklad istället för 10. Här planerar jag att upprätta något sorts lager hemma i skafferiet för sådant som är enkelt att bara plocka med sig i farten – kanske små burkar med torkade aprikoser, någon förpackning kex och någon typ av dricka som man kan ha på lut. Det räddar ju upp så mycket när det ändå är så att man vill kunna göra lite spontana saker.

Allting kommer ner till ordning och struktur. Detta ska jag återkomma till då jag börjar identifiera att bristen på ordning och struktur orsakar hål i plånboken av flera orsaker – detta måste åtgärdas!

Annonser

6 reaktioner till “Tidsbristen som pengatjyv

 1. Samma här, vi har en treåring hemma som kräver mellanmål. Vi har alltid smottie hemma, de kostar Vissligen 15 kr st men de är lätta att grabba tag i när spontaniteten sätter in. Värre är det för oss vuxna.

  Tidsbrist eller i alla fall felprioritering av min tid gör att det går fortare att gå in på Lindex och plocka på sig en ny storlek till sonen än att leta begagnat, även där vill jag bättra mig.

  Gilla

  1. Vet du att Ikea har 3-pack smoothies med sugrör? De kostar 15 kr för 3 har jag för mig och innehåller bara frukt – det är jättebra! Vi är ju inte där så ofta men när vi väl har vägarna förbi så köper vi alltid upp ett litet lager av dem för att ha just vid sådana tillfällen!

   Gilla

 2. Stressen i ett köpcentra t ex. När det är lätt att glida in i tempot och handla ogenomtänkt. Sist vi var en heldag i Göteborg med buss, museum och Halloween på Liseberg fixade jag en stor matsäck till lunch (mättande sallad) inkl några kakor och chokladbitar och sen fick den som ville köpa nåt mer att äta senare på kvällen. Då var åtminstone EN måltid betald och klar. Kompromiss plus att jag slapp att bära runt på allt för mycket. Att vara mätt och belåten när man går i affärer är en bra grund – så slipper man suget efter både sött och sån’t man tror sig behöva.
  Glad helg önskas fr sö Dalsland.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s