Allmänt · Privatekonomi · Recept

Barnfamiljens knep för att fixa vardagsmaten

Att få till en ok nivå på maten som inmundigas på vardagarna hemma hos oss är en ständig utmaning. Jag äter inte kött, barnen äter bara korv, middagen ska helst vara klar 17.15, kontorstiden är slut klockan 17.00 – och så vidare.

Någonting som jag tycker är väldigt bra för att underlätta både i vardagens schema och för att hålla plånboken i styr är att göra en riktigt stor laddning tomatsås på söndagen eller i början av veckan. Då kan man göra en tomatsås enligt konstens alla regler som får ta sin tid, och sedan kan man njuta av den i flera dagar.

Anledningen till att det är just tomatsåsen som görs i stor mängd är för att det är en typisk bas i många goda maträtter. Har du den på plats kan du äta varierat och nyttigt men du behöver inte hitta på något nytt varje dag. Dessutom ”räddar” en god tomatsås upp mycket av den tråkiga barnmaten som tenderar att invadera köket – köttbullar och makaroner blir betydligt godare, och nyttigare, om man själv får slänga på lite hemgjord tomatsås (och skulle barnen visa intresse är det ju bara ett plus). Om en tillräckligt stor sats kokas ihop så kan den med fördel användas som grund i någon eller flera av följande rätter:

 • Köttfärssås. Då bryner du bara färsen i en stor klick smör, och häller över några skopor tomatsås när den har fått fin färg. Det kan koka ihop under samma tid som pastan blir färdig på.
 • Soppa. En klassisk tomatsoppa är aldrig fel. Då behöver du bara värma upp lagom mycket av såsen, späda med vatten eller buljong, salta lite och kanske slå i en slurk grädde. Finns det småtroll hemmavid så uppskattar de säkert makaroner i soppan. Vips blev pannkakstorsdagen fulländad!
 • Pizza. Har du tiden så är det tämligen enkelt att sno ihop en egen deg. Annars kan jag varmt rekommendera användandet av tortillabröd som pizzabotten, det fungerar utmärkt. På med tomatsås och diverse kylskåpsrester i finfördelat format och så skjuts in i ugnen!
 • Pasta. En god pasta svänger du ihop på ett kick genom att koka spaghetti al dente, hälla över den uppvärmda tomatsåsen och kanske toppa med några goda oliver. Det behöver inte vara svårare än så! Vill man göra det lite mer mättande och proteinrikt kan man addera bönor, lite stekt halloumi eller kokta röda linser.
 • Gryta.  Kanske har du en korvsnutt, en köttbit, broccoli, kål, morot, svamp, räkor eller paprika i något gömsle? Blanda dem hejvilt och fräs dem i smör och olivolja. Häll på såsen, låt koka ihop någon minut och servera sedan med en bit bröd.
 • Använd som just sås till i stort sett vad som helst – köttbullarna, falukorven, laxen, brödet, bönorna.

Har ni som läser några andra bra tips för att få till bra mat till vardags?

Annonser

4 reaktioner till “Barnfamiljens knep för att fixa vardagsmaten

 1. Middagen är översakattad ofta äts ett lagatvmål på lunch. Viktigare att sitta ner och vara tillsammans . Sitta ner kring ett mack bord olika pålägg av mer matigt slag tex makrill ägg mm . Stress kring middag på sen eftermiddag är ingen hitt . Kvällsmatens återtåg ger lugn

  Gilla

  1. Jag skulle också kunna tänka mig något sådant om det bara inte var för att vi är så hungriga på eftermiddagen! Håller dock med om att det är viktigt att sitta ner tillsammans, det är ju hälften av poängen egentligen.

   Gilla

 2. Vår räddning är matplanering och en grundide
  En fisk, en pasta, en vegetarisk, en soppa. Att komma på fyra rätter – hjärnsläpp men att ta det stegvis får det att bli överkomligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s