Hållbar livsstil · Privatekonomi · Spara

Spartips: Dosera mera

Tidigare har jag skrivit om några generella spartips för hushållsekonomin, de flesta ligger samlade i inlägget Lönehelg – tips för en bättre privatekonomi. Något jag har märkt är att ett av de populäraste och mest lästa inläggen här på bloggen är ett som jag skrev för några månader sedan med titeln Sådant jag aldrig köper. Detta leder mig att tro att det finns många som jag själv därute, som vill bunkra smarta spartips. Ibland är detta en latmans-manöver för att slippa ta tag i de obekväma utgiftsposterna, men i många fall tror jag att flertalet människor bara strävar efter att hela tiden göra lite bättre ifrån sig – gällande såväl sparande som hållbarhet och livskvalitet. Detta tycker jag ska uppmuntras och därför kommer här ett spartips som är lite av en doldis men ändå förvånansvärt effektivt.

Någonting som jag har upptäckt helt baserat på egna erfarenheter är nämligen att det finns ett stort utrymme för att förlänga många produkters livslängd genom att börja dosera mängden vid användning. Det är trevligt för plånboken men kanske än mer viktigt ur miljösynpunkt. Jag fick egentligen upp ögonen för detta i samband med ett ryck för något halvår sedan när jag började räkna mängden kalorier som jag stoppar i mig på daglig basis. För att kunna knappa in i appen hur mycket av det ena eller andra som ingick i en måltid började jag att mäta detta för att det inte skulle bli en gissningslek. Jag blev nästan lite skärrad över att inse hur mycket olja jag till exempel använde för att steka mat. I recept är det ofta en matsked eller liknande som ska användas till stekning, men jag har alltid höftat eftersom det är meckigt att hela tiden mäta upp innan man häller ner oljan i pannan. Det var betydligt mer än en matsked, kan jag tala om.

I äkta sparsamhetsanda gick det upp för mig att jag skulle kunna halvera mina kostnader för olivolja genom att börja dosera en rimlig mängd, istället för att låta det flöda direkt från flaskan ner i pannan. Detta ger såklart inte ett enormt överskott av pengar – men jag tycker att det är ett så vansinnigt bra exempel på en utgiftspost som man kan justera helt utan att missunna sig själv något. Annars är ju det ofta en invändning mot sparande och att skära i utgifter – att man ska leva här och nu och snarare fokusera på att öka sina inkomster än att förvägra sig härligheter i vardagen. Genom att inte överdriva användandet av till exempel olivolja så slösar du mindre på resurserna, minskar utgifterna något, och får i fortfarande i dig nyttiga fetter – men i mer rimliga mängder.

Att dosera mängder är ur miljösynpunkt än mer relevant när vi kommer till exempelvis rengöringsmedel, diskmedel, schampo, tvål och tvättmedel. Kanske är det fler än jag som har märkt att ju större förpackning man köper, desto större öppning på förpackningen blir det också? Märkligt egentligen. Handlar du som exempel hem ett familjepack duschtvål så får du räkna med att få minst en handfull varje gång man lite försiktigt ska tvåla i kroppen. Det hade ju varit okej med en halv deciliter tvål om man alltid duschade hela familjen tillsammans men så gör inte vi i min familj iallafall… Lösningen är att hälla upp på pumpflaskor. Kan garantera att tvålen kommer räcka vansinnigt mycket längre med denna enkla åtgärd.

Tvättmedel är den senaste i raden av produkter att doseras. Häller man bara direkt från förpackningen i tvättmedelsfacket så kommer det att bli för mycket – dels för att det ofta bara säger tjoff och så är facket halvfullt, men också för att de flesta har ett kasst ögonmått. Om det bara ligger en pyttehög tvättmedel i ett stort fack så ser det så relativt lite ut. Därför – in med ett tvättmått av något slag. Läste också ett tips om att man inte ens behöver tvättmedel när man tvättar handdukar till exempel, utan att det går utmärkt med bara vatten. Det ska jag testa framöver.

Har ni som läser några bra tips på andra produkter som alla aspirerande storsparare måste börja dosera?

Annonser

12 reaktioner till “Spartips: Dosera mera

 1. Hej, jag log när jag läste detta inlägg. Detta är något som jag försökt fokusera mycket på. Det är förstås relevant för nästan allt. Har skrivit om det flera gånger t ex här http://frivid42.com/2014/05/26/man-maste-tanka-pa-procenten/
  Jag tror att vi lätt går i fällan att det inte spelar någon roll om tar lite för mycket olja i pannan, för mycket diskmedel eller tvättmedel eller kör några extra mil…etc men i realiteten så kan man ju med smartare ”dosering” spara många gånger hälften av kostnaden och miljöpåverkan på varje område. Alla företag vet detta och jobbar hårt på att inte överanvända något i t ex produktionsprocesser men som privatpersoner är vi många gånger väldigt slösaktiga med småsakerna…och dessa adderar upp över tid.

  Gilla

  1. Väl observerat med kopplingen till företagsvärlden! Tänker på Toyota-reklamen för några år sedan när chefsutvecklaren berättade att de hade lyckats göra bilarna x antal kilo lättare genom att minska några gram på varje del, ner till skruv- och mutternivå.

   Gilla

 2. Att krama ur tandkrämstuben å andra tuber riktigt rejält gör ju att du kan använda den ngn/ngr ggr till – inga svindlande pengasummor precis men många böckar små samt resurssparande med tanke på miljön. Halvera mängden jäst vid bakning 🙂 (bor flera mil från affär så första gången jag gjorde det var av nöden tvunget ) när schampo/balsam/duschtvål är ”slut” fyller jag på med lite vatten så räcker det någon gång till 😊 . Tack för en trevlig och inspirerande blogg!

  Gilla

  1. Särskilt det där sista tycker jag är ett supertips! Antingen att få ut det sista med vatten alternativt vara aggressiv och klippa upp flaskan för att skrapa kanterna ordentligt.
   Jag tackar och glädjer mig åt dina ord, och säger tack tillbaka till dig och alla som är här och kommenterar då och då – ständigt lärorikt och trevligt!

   Gilla

  2. Som komplement till att krama kan man även klippa upp tuben. När man tror man kramat ur vartenda droppe ur tandkrämstuben och man klipper den på mitten, så räcker den en vecka till 🙂

   Gilla

 3. Vet inte om du ha läst något ur, The Tightwad Gazette av Amy Dacyczyn? Det finns några klipp med henne på nätet också. Hon och hennes man har lyckats både betala ett stort hus och bekosta sina sex barns collegeutbildning utan skulder. Hon har sparat in på det lilla, och verkligen gått in för alla bäckar små….på alla områden i livet, det har lönat sig. Jag har ett liv vitt skilt från hennes, men gillar skarpt hennes tankar och livsfilosofi. Och det där spartänket i livets alla lägen, gör också att hon håller sig smärt och sköter sina tänder perfekt. Att äta för mycket och slarva med tandborstningen, aj, aj, där går det pengar! Familjen lever trots det inte ett liv i säck och aska. Men att ha ordnat det ett slags läge där nöden blir uppfinningarnas moder,(fast man inte lever i nöd), ger både kreativitet och uppfinningsrikedom.

  Gilla

 4. Kul inlägg. Vi har förbättringspotential i vår familj här.

  Du skrev att du upptäckte det när du loggade kalorier. Jag har gjort en liknande observation där jag konstaterat att många saker hänger samman. Slösar jag pengar på prylar blir det rörigt hemma. Slösar jag på mat och kalorier blir jag fet. Köper jag alkohol så kostar det pengar, gör mig fet och stjäl tid.

  Det finns mönster där flera saker som många av oss vill ändra hänger samman. Vi brukar därför bli dubbelt belönade när vi sparar, det är inte bara pengar det är frågan om.

  Gilla

  1. Jag upplever precis samma sak. Ett tydligt exempel för mig är att när jag tränar kontinuerligt så äter jag bättre och billigare samt kör matlåda och dricker mindre vilket ger mig mer energi att göra saker med min familj. TROTS detta så är jag usel på att träna…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s