Allmänt · Privatekonomi

Veckopeng till en 5-åring

Att diskutera pengar i relation till barn är oftast intressant – två av de mest engagerande ämnena som finns att ta upp. Det som jag avser att reflektera kring här handlar om veckopeng till barn.

Vår 5-åring får veckopeng varje lördag, 25 kronor. Det har hon fått i lite över ett halvår nu ungefär. Anledningen till att hon började få veckopengen var för att hon i en period trånade efter mycket olika saker – en prinsessklänning här och ett lego där. Då kom vi på att en veckopeng skulle kunna vara en bra idé. Summan som det landade på funderade vi en stund kring. Vi landade i att hon inte har någon direkt uppfattning om vad mycket respektive lite pengar är, och att summan därför i sig själv skulle vara sekundär. Eftersom syfte med veckopengen var att hon skulle få en känsla för att spara pengar själv till något så ville vi dock inte att det skulle vara alltför lite pengar. En tia i veckan skulle kunna motverka de positiva effekterna eftersom det skulle ta ganska lång tid att spara ihop till något och vi befarade att uthålligheten inte skulle stå pall. 25 kronor läggs ganska snabbt ihop till en betydande summa.

Det andra perspektivet var vad motprestationen skulle vara. Något som föll sig ganska naturligt var att jämföra pengens storlek med den som vi brukar köpa lördagsgodis för. En ihopplockad påse lösgodis landar på ungefär 25 kronor i vår närbutik. Då fick uppgörelsen alltså bli att hon får 25 kronor varje lördag, men i utbyte får hon bekosta sitt lördagsgodis själv, och får då välja om hon vill köpa godis för allt, köpa lite mindre godis och spara lite, eller spara alltihop.

I början var beslutsångesten ofta stor: godis eller något annat? Med tiden märktes att nyheten lade sig och hon funderar inte så väldigt ofta på vare sig godis eller peng. Oftast åker den ner i sparbössan däremot. Men en annan positiv effekt har vi märkt: Hennes begär efter prylar har dämpats rejält (kan ju dock bara handla om utvecklingsfaser antar jag). Om hon vill ha något särskilt så föreslår vi att hon ska spara ihop till det. Då är det aldrig lika intressant. Det säger ju en hel del om hur vi värdesätter saker i förhållande till pris!

Vad har ni för strategier när det gäller pengar och barn?

Annonser

4 reaktioner till “Veckopeng till en 5-åring

 1. Hejsan! Ni har gjort precis likadant som jag och min man gjorde när våra döttrar var små. Detta sätt fortsatte sen i hela skoltiden, att dem sparade sist även till körskolan själv, och till allt annat. Det hjälpte till att bli medveten av nyttan vad pengasparande och dess värde var, så nu är dom väldigt noga vad dom köper och klarar att betala allt själv. Vi hade även så, att om man ville tjäna mer pengar så fick dom göra vissa hemsysslor och få lite extra pengar. Oftast är det ju svårt få dom att plocka efter sig och hjälpa hemma men detta brukar hjälpa motivationen , så även där lärde mina döttrar ,att detta var bra sätt få mer sparade slantar. Fortsätt så, ni ger barnen en bra grund, att dem klarar sen i vuxen ålder. Kram/Paula

  Gilla

 2. Jag vet inte riktigt hur gammal min dotter var när hon fick veckopeng för första gången, men det kan nog ha varit i femårsåldern.
  Det började med att hon var bortskämd från ett håll med väldigt mycket lördagsgodis, så när jag köpte tyckte hon att det var så lite.
  Då bestämde vi att hon fick tjugo kronor varje vecka och tio kronor skulle ner i spargrisen och tio kronor fick hon köpa godis för.
  Tio kronor låter inte mycket. Men det kan bli en tablettask och en liten choklad.
  Eller en liten påse godis. Och det räcker fullt och gott åt en femåring (eller, för en vuxen med för den delen!)
  Halva grejen blev att fundera och sukta hela veckan för att slutligen bestämma sig på lördagen.
  Och nu förstod hon att mycket godis kostar mycket pengar.
  Och så var hon mycket mer nöjd att välja helt själv.
  Lite lustigt det där, man sätter gränser och barnet blir mer belåten! 🙂

  Numer är hon tolv år och jag är inte så strikt utan betalar lite av varje åt henne och detta funkar just för att hon är medveten om pengars värde och inte slösar hur som helst.
  Men hon får hundra kronor i månaden som hon får göra vad hon vill för.
  Det är när hon vill ha saker som jag tycker är onödiga som hon får ta av sina egna pengar.
  Eller när det hopar sig med aktiviteter, då får hon antingen välja bort, eller betala vissa själv.
  Hon är ganska målmedveten med att spara till olika saker.
  Hon har sparat till att köpa playstation3, hund, ta ridlektioner och näst på tur är det en drömresa hon planerar att spara till (vilket kommer ta betydligt längre tid än de föregående sakerna).

  Gilla

  1. De saker som hon har sparat ihop till är verkligt imponerande för ett barn. Det verkar som att strategin fallit väl ut. Sedan påverkar ju såklart vår inställning våra barn också i hög grad. Håller med om det lustiga, för det är verkligen så att barn generellt blir nöjda med tydliga gränser. Lite som att man i efterhand alltid uppskattade den stränga läraren mer än den som ville vara en kompislärare 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s