Hållbar livsstil · Tankar om livet

Min rensningsfilosofi

Jag har tidigare beskrivit mina utrensningsräder (här)  och hur jag ser på t.ex. minimalism (här). Det jag kan konstatera efter utmaningen med att skala bort 250 prylar i september (här) är att det helt klart för med sig goda saker. Det är ganska härligt att ha gjort en rejäl rensning, inte bara för den lättnad det ger och den nya energin som det medför. Jag märker också att mitt eget förhållningssätt till mina ägodelar sakta men säkert håller på att förändras. Inte så att jag börjar längta efter ett asketiskt liv, för jag är inte lagd åt det hållet. Men någonting är i rörelse. I en bok om feng shui skrev författaren något i stil med att ”vi har fått våra sinnen för att kunna uppskatta världen runt omkring oss”. Jag tycker om den formuleringen för den fångar upp mycket klokskap.

Det blir lätt så att minimalism, rensning och frivillig enkelhet blir målet istället för medlet. Människor som inte rensar frekvent kopplas direkt ihop med galningar i tv-program så som ”Extreme hoarders” eller vad de nu kan heta. Jag är en sådan människa som uppskattar vackra saker och jag tycker om att kunna stötta skickliga hantverkare eller konstnärer genom att köpa något av deras alster. Det blir dock viktigare att de ägodelar jag har finns där av en anledning – att de gör mig glad eller att de underlättar något i min vardag.

Många saker blir också som små ledtrådar till vem en person egentligen är. Jag tänker på detta ofta när jag är på Historiska museet eller läser om en utgrävning – baserat på de saker som så försiktigt har borstats fram bygger arkeologerna en livshistoria. Vems grav var det, hur levde hen, vad åt människan? I ett kortare historiskt perspektiv har det också alltid varit spännande att ta del av saker som har gått i arv. I min ägo har jag en vacker spegel som tillhörde farmors moster en gång i tiden. Hela tiden väcker spegeln frågor hos mig om vem hon var och hur spegeln kom i hennes ägo. Samma sak med några prydligt hopvikta lakan som ligger i en bortglömd kartong – när de tas fram i dagens ljus upptäcker man de vackraste monogrambroderierna som morfars mor gjorde någon gång i slutet av förra seklet. Eller när jag var liten och min mamma tog ner en låda från vinden med kläder från tonårstiden som hon hade sparat och jag och syskonen kunde prova och förundras över dem. Vem var min mamma då? Hur såg hon ut, hur levde och tänkte hon då?

För mig känns det också roligt att fundera över vad mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn kommer att plocka fram om 15, 40 eller 100 år. Vilka saker har jag som skulle vara värda att tittas på en gång till? Som sagt, något i mig är satt i rörelse och jag kan känna att mitt tankemönster är på väg att etablera en ny bana. Det finns helt plötsligt så många fler aspekter att ta hänsyn till vid ett köp. Hur många timmar behöver jag arbeta för att kunna köpa den? Vad hade jag annars kunna göra med dessa timmar? Har en annan människa lidit för att tillverka den? Hur har miljön påverkats av produktionen?

När jag funderade på vad mitt syfte var med att börja skriva på den här bloggen (här) kom jag fram till att det egentligen handlade om min strävan efter mer balans i livet och tillvaron ur alla tänkbara perspektiv. Att trivas i tillvaron och med den vardag som jag har skapat mig är viktigt. En faktor som påverkar min trivsel är helt klart att jag vistas i en vacker omgivning. Därför kommer jag aldrig att kunna rensa bort och skala ner min tillvaro till en helt minimalistisk nivå. Däremot står det klart att jag så sakteliga börjar att komma ifrån konsumtionskickarna och inte längre köper saker som en metod för att skapa glädje. Eftersom jag trivs med att omge mig med vackra ting så är det också än viktigare att de saker som jag verkligen älskar inte försvinner i ett brus av andra mediokra prylar, utan att de är tillräckligt ensamma för att synas. Med det i bakhuvudet kommer jag att fortsätta rensa ut saker med jämna mellanrum och jag kommer att anstränga mig ännu mer för att verkligen göra genomtänkta och väl avvägda inköp när ett reellt behov uppenbarar sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s