Hållbar livsstil

En bättre disktrasa

DSC_0246  DSC_0248

Hur rafflande kan det egentligen vara att skriva om en disktrasa? Kanske inte särskilt. Men när man allt mer börjar uppskatta de små sakerna i livet så är bruksföremål som används till vardags en något styvmoderligt behandlad kategori av prylar.

I somras befann jag mig på en textil-outlet där man kunde köpa disktrasor i lin som ersättning för vanliga wettex-trasor (eller vad man nu använder). Jag slog till på två stycken och är inte besviken. Lintrasan går utmärkt att tvätta i maskin eller koka en stund för att återge den en viss fräschör. När den är uttjänt går den utmärkt att kompostera. En del research har visat att lintrasan i dessa aspekter inte skiljer sig från vanliga disktrasor. Trots att de senare känns syntetiska är de också tillverkade av naturmaterial och de går också att tvätta i maskin eller koka. Jag har dock testat det och tycker ändå att dessa klassiska disktrasor gärna fortfarande luktar lite skumt efteråt. Givet att man oftast köper 3-pack så är det nog också vanligt att de kasseras ganska fort för att ersättas med en ny.

Nu har jag haft den nya lin-disktrasan 3 månader och den är fortfarande fräsch. Jag har kokat den två gånger och efter det luktar den till och med gott. Den suger upp bra och torkar snabbt. En oväntad bonus är att trasans grova vävstruktur gör det mycket lättare att ta bort torkade fläckar med eftersom det blir något av en skrubbeffekt när man torkar.

Tillbaka till det här med bruksföremål: Det är så trevligt att ha rejäla och fina varianter av de saker man väljer att ha. Just vardagsföremål tenderar att vara sånt som åtminstone jag tidigare har köpt medan jag står i kassakön på Ikea – en diskborste här, ett sopset där. Alltid i grälla nyanser av hårdplast. När konsumtion är nödvändig så tycker jag om när den istället har denna karaktär: ett ting som man kan ha länge, återanvända, som inte innehåller skadliga ämnen eller kräver mycket av jordens resurser. Inte alltid billigast – men oftast mest prisvärt.

Annonser

10 reaktioner till “En bättre disktrasa

 1. Roligt att du hittat bättre trasor och på outlet dessutom.
  Har använt dessa trasor många år och det hör till de bästa köp jag gjort trots att det då kändes dyrt.Kommer inte ihåg hur länge jag haft mina men tippar på cirka 5 år och de är hur bra som helst fortfarande.Köpte så det räcker att tvätta en g/vecka och det är inte ens något merjobb.
  Är mer av en som strävar mot ett enkelt och trevligt liv inte i första hand att spara pengar,så halkade in på ett par sparbloggar av en slump.Tycker ändå att jag sparar på kostnader,resurser och besvär genom att sträva mot enkelhet.

  Gilla

  1. Det går ju väldigt ofta hand i hand. En del sparbloggar är ju väldigt utpräglade mot att leva så snålt som möjligt för att investera så mycket det går. De flesta har dock med andra perspektiv också som att, precis som du skriver, ha ett enkelt och trevligt liv, leva miljövänligt och så vidare. Kul att det är många så vi kan inspireras!

   Gilla

  1. De finns bland annat hos butiken Jordklok.De är dyra i inköp men väl värda sitt pris,man kan förstås önska dem i present med.Jag har gett såna till barnen som flyttat hemifrån,för en sån sak är väldigt otypiskt en nyflyttad ungdom att lägga pengar på (tråkiga vardagsprylar).

   Gilla

 2. Jag nappar på din avslutning. Bland cykelprylar brukar vi prata om att billigt skit saknar själ – det skär i mig som snåljåp att säga så. Färre prylar som man älskar och vårdar mer är rätt väg tror jag.

  Gilla

  1. Precis.Tycker ofta att snålheten bedrar visheten,på olika sätt.Ibland är det helt enkelt att man är för snål för att göra sig av med saker och ger därmed sig själv mindre utrymme än sakerna.
   Nu är jag ingen snåljåp så det är lätt för mig att säga ;).

   Gilla

 3. Hej!
  Jag undrar lite över hur du tänker med hygientänket? Marie-Louise tamm (från rent hus) rekommendera att byta/tvätta disktrasa en gång i veckan just för bakterier älskar den fuktiga miljön. Med vänlig hälsning, Elin

  Gilla

  1. Hej Elin! Det uppriktiga svaret är nog att jag inte är en sådan person som är så besvärad av bakterier. Jag väljer att lyssna på den forskning som säger att det är hälsosamt med bakterier och skit i hörnen. Jag har däremot tvättat trasan några gånger också i tvättmaskin, utöver kokningen. Därutöver är jag noga med att hänga upp den på ett bra sätt så att den verkligen torkar ut mellan användningarna. Vet inte om detta var ett särskilt bra svar, men så tänker jag iallafall. Är man mer noga med bakterier kan man bara slänga med den i en tvätt varje vecka istället för en gång i månaden som jag 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s