Hållbar livsstil · Privatekonomi · Spara

Skovård

DSC_0234 DSC_0237

Något som ligger mig mycket varmt om hjärtat är kläd- och skovård. Förutom att jag alltid försöker att lappa och laga de kläder som fått lite stryk så tycker jag att allt annat pyssel runt omkring är himla härligt. Att jobba lite förebyggande, egentligen.

Läderskor tycker jag om att putsa ordentligt. Det känns så gediget att borsta, smörja, putsa. När jag är nöjd stoppar jag i rejäla skoblock av trä – visste ni att särskilt fuktiga läderskor lätt förstörs utan block? De veckas ofta just där man böjer foten, och om de torkar utan att det vecket rätas ut så är det lätt hänt att de spricker vid vecket nästa gång de används. Gedigna träblock brukar jag leta upp på second-hand affärer. De brukar kosta några kronor paret och är oftast i fint skick. Köper man nya skoblock går de på över hundringen. Jag har starka barndomsminnen från hur pappa brukade lägga ut tidningar på golvet i vardagsrummet och sedan putsa upp veckans skor ordentligt framför en film på söndagskvällen. Han frågade alltid om det var någon annan som ville ha skor putsade – men jag var ju så liten och hade väl bara gympaskor så det var ju ingen vits med det.

Jag lämnar också ofta in skor till skomakare när så behövs. För en ofta billig penning så byter de ut slitna klackar, trasiga dragkedjor, lagar glapp i sulorna och allt man kan tänka sig. En bra skomakare kan ofta rädda vilka skor som helst och jag blir inte sällan alldeles imponerad över hantverket.

Skor som inte är av läder brukade jag också vara ganska noga med att ta hand om och impregnera. Nu för tiden är jag lite mer tveksam – impregnering är väl en riktig gifthärd egentligen? Har någon av er som läser detta tips på en bra och miljövänlig impregnering för skor – skriv gärna det i kommentarsfältet!

När man ägnar sig åt att ta hand om de saker som man har i sin ägo är det också ganska lätt att avgöra huruvida man har för mycket eller för lite (läs mer om galgexperimentet här), samt om det är saker som tillför något i livet eller saker som stjäl energi och glädje. Plagg eller skor (jag hade för övrigt 26 par!?)som man inte har någon lust att ta hand om är oftast sådant som man kan göra sig av med.

Annonser

4 reaktioner till “Skovård

  1. Först vill jag tacka för en väldigt trevlig blogg!
    Jag brukar också vara väldigt bra på att laga framförallt kläder, skor är det lite värre med men jag försöker göra en uppryckning även där. Mitt problem med kläder är snarare att jag lagar och lagar och inte riktigt inser att även kläder faktiskt kan vara ”slut”, till exempel alltför för tunnslitna för att laga. Dock gör det mig lite ledsen när jag ser folk runtomkring mig slänga kläder för minsta lilla hål eller fläck, men jag antar att det finns en gyllene medelväg mellan mig och dem. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s