Hållbar livsstil · Privatekonomi

Galgexperimentet – rensa garderoben

Jag företog mig någon gång i början av augusti att genomföra en garderobsrensning eftersom det kändes som att det  var på tiden. 40 plagg rök (dock inkluderat strumpor och underkläder som helt enkelt hade gett upp). Jag anser mig ändå inte vara en person som har väldigt mycket kläder, allting jag har får luftigt plats i en garderob som är 100 cm bred. Ändå – 40 plagg liksom. När jag hängde in allting igen så passade jag på att testa galgexperimentet som flera personer har skrivit om, tror att jag först läste om det hos Minimalisterna. Det är alltså en metod för att avgöra vilka kläder som kommer till användning och inte. Alla plagg som hänger på galge hängs då in med galgen åt fel håll, dvs. den pekar mot dig istället för rakt in i garderoben. Varje plagg som används hängs därefter tillbaka med galgen inåt, som vanligt. Efter en tid utvärderar man resultatet och kan då enkelt se vilka plagg som har kommit till användning och inte. En annan variant på detta är att hänga in allting som används längst till vänster, varför allting som hänger på högra sidan då visar sig användas minst. Jag gillar dock att hänga kläderna i någon sorts färgskala så därför använder jag hellre galgtekninken. Två månader senare så säger galgarna mig då att av 35 hängande plagg är det 11 som inte har använts. Det utgör väl ungefär 30 %? 3 av dessa klarar sig dock eftersom de är finklänningar. Då återstår alltså 8 plagg som jag inte har använt. Vad är då bästa sättet att hantera dessa kläder på? Eftersom jag ogillar att göra mig av med saker som jag känner mig osäker på så funderar jag skarpt på att lägga dem i en låda som förpassas ner till ett förråd. Där får de ligga i några månader och sedan får de omprövas. Har de saknats? Har något förändrats som gör att jag vill ha dem igen? Annars får de åka raka vägen till klädinsamlingen.

Jag måste verkligen göra en inventering av hur mycket kläder jag har, slår det mig. Jag köper ganska sällan och en stor del av de kläder jag äger har jag fått från vänner vid deras garderobsutrensningar. Ytterligare ett antal plagg har jag köpt på second-hand. Ändå har jag alltså 35 hängande plagg i garderoben? Då har jag inte ens räknat med de som ligger vikta i lådorna. Hur många plagg gömmer det sig egentligen där inne? Jag blev ju mäkta överraskad när jag upptäckte att jag ägde 26 par skor (läs mer här) för någon vecka sedan. Undrar vad då garderoben kan summera till. Jag har länge varit riktigt sugen på att testa capsule-wardrobe konceptet, som innebär att man väljer ut runt 33 plagg som är de enda som får användas under en 3-månaders period. Efter flytten nu i oktober kanske det är dags att sätta tänderna i en sådan utmaning…

Annonser

12 reaktioner till “Galgexperimentet – rensa garderoben

 1. Tänk om man kunde göra samma sak med alla meningslösa prydnadssaker!

  Glas som inte används på 10 år, gamla kaffekoppar som aldrig har används!

  Husgeråd som aldrig någon vill använda!

  Man skulle nog behöva flytta vart 10 år, för att göra en riktig reset på prylar.

  Gilla

  1. 😉
   Ett bra projekt kanske skulle vara att gå igenom hylla för hylla och skåp för skåp och kritiskt granska allt du äger och bara spara det du verkligen gillar. Resten kan med fördel skänkas bort till ex Erikshjälpen eller annan organisation. Man känner sig så otroligt ”rik” när man bara omges av favoritsaker och det är luftigt på hyllorna. Mindre att städa och ta hand om blir det också vilket ger extra tid till det du helst vill göra. Win-win helt enkelt! Ta gott om tid på dig bara och börja inte rensa överallt samtidigt för då blir det lätt stressande. Gör upp en plan och glöm inte njuta av resultatet.
   Lycka till!

   Gilla

 2. Jag kommenterade ju kring skorna och jag tänker ungefär samma sak här.

  Allt hänger i princip i hopp. Ju fler prylar du har ju svårare är det att få något vettigt grepp om det du har. Ju fler plagg du har ju mindre är chansen att du sliter ut något och det blir därför hängande. Ju svårare det är att kasta något och tacka nej till en gåva, ju rörigare blir det.

  Så jag tror du måste lita på att det omvända gäller. Att bättre översikt gör det roligare att klä sig. Du vet vad du har. Du löser utmaningarna med det du har. Det värsta du kan råka ut för är att du får köpa något nytt plagg. Det är väl inte så farligt?

  Gilla

 3. Kläder är min svaga punkt och ett stort intresse för mig. Jag äger alldeles för mycket kläder egentligen men älskar vartenda plagg! Där vill inte jag vara minimalistisk men jag tycker inte heller att det är så härligt att ha kläder i drivor (överdriver lite om mängdenk) Kill your darlings… Idag har jag lagt undan två koftor.. Den ena är omodern och den andra är jättefin men den ”Ullar” av sig så den är så jobbig. Det kändes skönt att ta bort dessa två!

  Gilla

  1. Den typen av plagg som du beskriver ullar av sig, eller har andra uppenbara kvalitetsbrister, hivar jag först. De är aldrig roliga att använda. Jag har inte en svag punkt för kläder men däremot porslin. Märker dock att det blir mycket mer än sådant man verkligen älskar, kanske för att det just är lätt för de mer mediokra tingen att gömma sig i mängden?

   Gilla

 4. Jag har en ständigt aktuell papperskasse i klädkammaren i vilken jag MÅSTE lägga minst en grej varje dag: ett plagg, en sak… vad som som jag tröttnat på och som kan glädja någon annan. Så tar jag kassen med när den är full. Lämnar på Returen/insamling/någon som jag vet behöver. Glöm inte ställa dit en ny papperskasse!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s