Hållbar livsstil · Privatekonomi

Bästa köpet: linne och textil

DSC_0089

Ibland är det på tiden att man kompletterar sitt kök med bra, rejäl utrustning och rensar bort de ofunktionella IKEA-prylarna som man köpte till sin första lya. Jag tänkte dela med mig av några tips på sådana saker som är oslagbara att fynda på loppis. Oslagbara därför att de fungerar bättre, håller längre och är billigare i pris. Eftersom jag tidigare har skrivit om att min svaga punkt i konsumtionen i hög grad handlar om att ”fynda” diverse pryttlar på loppisar så gör jag inte så många nya besök på dessa ställen nuförtiden. Däremot är det lätt att se med facit i hand vilka köp som verkligen har kommit till användning. Först ut var gjutjärnsstekpannan och sedan klassiska köksredskap. Nu har turen kommit till textilier i form av tygservetter, kökshanddukar och linnedukar.

Gillar man sådana här saker är det lätt att förköpa sig totalt. Det ska man passa sig för. När man däremot hittar ett gyllene tillfälle att införskaffa kraftigt, fint linne (ofta broderat) till vrakpris är det ofta en god idé. För det första så är kvaliteten på gammalt linne fantastisk –  har den hållit i 50 år eller mer så kommer den nog att hänga med ett tag till. Linne är dessutom ett material som bara blir vackrare med åren. Jag gillar också, lite nördigt, att det både kan vara glansigt elegant och ruffigt skrynkligt allt beroende på hur du behandlar det. Tänker man på prisnivån så är kvalitativt linne också nästan undantagslöst billigare än vilken sladdrig bomulls- eller polyesterduk som helst som köps ny i butik.

Kökshanddukar är likaså något som jag har klappat till på mer än en gång. De gamla pryder verkligen köket med sina vävda ränder och broderade monogram. Ett stort plus med både kökshanddukar och linnedukar är att det är en perfekt present till den som uppskattar sådana saker. En stor present till en mycket liten slant. Det gillar jag.

Har ni fler tips på varor som är oslagbara att köpa second-hand?

Annonser

9 reaktioner till “Bästa köpet: linne och textil

 1. Gamla linnehanddukar är oslagbara! Av trasiga/håliga såna syr jag t.ex kuddfodral av dom helaoch inte alltför nötta bitarna. Dom sista nötta bitarna får bli trasor för smutsiga uppdrag å sedan eldas upp. Jag gör på samma sätt med linnedukar med hål i, använder till nytt, kuddar, kassar ( vågavägraplastkassar). Öht är textil vanligtvis mkt prisvärt på loppis så se upp för förköpning 😉 been there done that!

  Gilla

  1. En stor varning för förköpning! Precis som du så gillar jag att ta vara på det så långt det går, sy om, klippa bort, och till slut blir det skurtrasor. Känns lite som förr i tiden när man sydde om och använde kläderna tills de föll i bitar och då passade man på att göra mattrasor av dem 🙂

   Gilla

   1. 😁 vävningen står jag över men jag ger bort sånt som lämpar sig till mattrasor. Nästa helg är det någon återbruksdag så då ska jag visa upp en del av mina återbrukade (gardiner,jeans,dukar osv)kassar

    Gilla

 2. Våra absoluta favorit frottéhanddukar hemma är antingen arv eller köpta på loppis. Överlägsen kvalitet som legat oanvänt hemma hos någon äldre person i 30 år. Kökshandukar har jag en hel del av försvarsmaktens gamla vilka har grym kvalitet och det ser lite kul ut i köket när det står ”Krigsmakten”, ”Flygvapnet” etc. på kökshanddukarna…..:-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s