Privatekonomi · Spara

Lönehelg – tips för en bättre privatekonomi

Och vilken lönehelg det är sedan! Lönen trillar in på en fredag – pengarna hinner kanske inte ens gå iväg till att betala räkningarna innan man har möjlighet att låta Visa-kortet glöda och skråla i takt med Magnus Ugglas berömda låt.

Riktigt så är det naturligtvis inte för de flesta av oss, några Lyxfällan-aspiranter till trots. Som någon klok kvinna sa en gång så är det ju aldrig försent att börja med en god vana, och att påbörja sin väg mot ekonomiskt självförtroende. Man kan se varje lön som ett nyår, en ny chans att ta kloka beslut och ge sig själv den valfrihet som bara kan köpas för pengar.

Dagen till ära tänkte jag sammanfatta mina bästa spartips för hur du steg för steg kan börja ta kontrollen över din lön och ditt liv, istället för tvärtom:

 • Genomskåda dig själv och ditt köpbeteende och upptäck din egen svaga punkt i konsumtionen (läs mer här). Har du de sista fattiga dagarna laddat för vad du äntligen ska kunna göra när lönen kommer: vilka viktiga, härliga och nödvändiga prylar som du har behövt avstå på grund av underskott i plånboken? Tänk en gång till. Varför vill du ha just dessa prylar? Är det för att du önskar att du bodde i ett lika lantligt och vackert hus som Underbaraclara, men bara bor i en sunkig lägenhet och kompenserar med mängder av loppisfynd? Eller är det reklamens makt (här) som spelar dig ett spratt – mannen på affischen blev ju så mycket starkare och snabbare när han hade de där moderna träningskläderna på sig. Själv är du varken särskilt snabb eller stark – men du har pengar till att köpa kläderna! Dags att rannsaka dina motiv – var ärlig mot dig själv!
 • Ge dig själv en veckas köpstopp (här). Detta gör du från lönedagen och minst sju dagar framåt. Även om köpstopp har många generella fördelar så att det specifika syftet med detta köpstopp att du ska komma ur en dålig pengacirkel, där överkonsumtion i direkt anslutning till lönen gör att du tvingas hålla hårt i dina slantar resten av månaden istället. Genom att införa en veckas köpstopp direkt efter lön, tar du kontrollen över dina pengar istället för tvärtom.
 • Skippa onödiga, dyra och miljöförstörande engångsprodukter (läs mer här). Frottéhanddukar fungerar bra istället för bomullspads, tygkassar fungerar mycket bättre än plastkompisarna och så vidare. Många bäckar små vet ni…
 • Släng mindre mat! Gör till exempel en trevlig gå-bort-presents-marmelad av dina gamla päron (här), släng ihop en rest-pasta av en korvsnutt och skrumpen paprika (här), passa på nu när du har två lediga dagar och gör din egen ost (här), tänk säsongsbaserade rotfrukter (här) eller gör ditt eget godis av bären som snart blir dåliga (här). Om du gör något av detta så kan du ju dessutom klappa dig på axeln inte enbart för att du sparar pengar och tar hänsyn till miljön – du får dessutom något roligt och meningsfullt att göra med din lediga tid så att du slipper slentriantitta på diverse skärmar eller lockas att ta en – gud förbjude – oplanerad shoppingtur…
 • Köp inte skräp! Jag har listat några typer av varor som jag aldrig köper (här). Har du fler att lägga till på din lista?
 • Är du en blivande förälder? Gå aldrig in i en barnbutik utan sällskap av en rutinerad flerbarnsfarsa- eller morsa. (Här).
 • Passa på att rensa skafferiet och frysen (här). Säkert har du ett par gratis middagar som bara ligger där och väntar på dig.
 • Är du sugen på att lyxa lite, att äntligen få unna dig själv något härligt? Tänk ett varv till – du förtjänar säkert att unnas, men kanske är kontroll på din ekonomi, avsaknad av pengaångest och större valfrihet i livet det bästa och finaste du någonsin skulle kunna bjuda dig själv på? (Här)
 • Använd jämförpriset när du ska handla mat (här). Visste du till exempel att färsk, god lax nästan alltid är billigare än den traniga motsvarigheten i frysdisken?

Använd något eller alla av dessa tips, så har du startat någonting bra. Vill du dessutom ha mer inspiration om hur jag började att skapa goda hushållsekonomiska vanor och byggde upp ett ekonomiskt självförtroende så har jag skrivit om det på flera ställen tidigare, men främst (här). Jag hoppas att du ska upptäcka pengarnas verkliga värde så att de inte gör att du blir dess tjänare (här) utan snarare blir ett verktyg för dig att kunna leva ditt liv efter eget huvud!

Trevlig löningshelg på er!

Annonser

11 reaktioner till “Lönehelg – tips för en bättre privatekonomi

   1. Det var ingen jämförelse att det skulle vara lika skönt att vara sjukpensionär som att vara fri! Bara ett konstaterade att levnadsstandarden oftast inte skiljer så mycket men därimot kanske livskvaliteten är mycket ojämlik!

    Gilla

 1. Bra inlägg och många många bra länkar att följa! Ursäkta om jag kommentarspamar dig, jag hittade så många bra inlägg jag inte läst innan! Detta blir ändå ingen lönehelg för mig eftersom jag har strul med banken, kanske får jag något nästa månad… Så dina tips är ju ännu mer välkomna i detta fattiga läge 🙂

  Gilla

  1. Äsch kommentarer är ju bara roligt! Superkul att du hittade mer att läsa, det var det jag hoppades på med alla länkar! Trist att lönen uteblir, men du verkar ju vara en person med goda förutsättningar att klara av också det 😀

   Gilla

 2. Ska i och för sig säga att jag också sitter veckan innan löning och dreglar över saker jag vill köpa med nästa löning….när de där 25 000 kr dimper in på kontot och jag får köpa ännu en byggsten till min penningmaskin….här ska handlas aktier:-)

  Skämt åsido har flera gånger blivit helt överrumplad av att det är ”lönehelg”. Någon enstaka gång händer att även vi sparsamma bestämmer oss för att besöka en butik eller restaurang och vid ett par tillfällen råkar det falla på en lönehelg och helt plötsligt är även vår lilla stad helt full med folk. Det omvända har också hänt att vi valt att gå ut och äta några dagar före löningsdagen och varit nästan ensamma på stans populäraste restaurang?

  Gilla

  1. Haha ja du Frivid42, alla har vi våra laster 🙂
   Skämt åsido, om man inte är beroende av tillskottet den 25 så har man ju onekligen möjlighet att dra nytta av det faktum att det brukar vara tämligen glest på restauranger dagarna innan!

   Gilla

 3. Löningshelgen tillbringas i älgskogen. Ingen älg dök upp men däremot hittade jag en guldtia bland löven på passet igår! Mkt otippat men den får bli min turkrona 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s