Hållbar livsstil · Privatekonomi · Tankar om livet

När minimalismen går till överdrift

Aj aj aj – precis som i mitt tidigare inlägg om bostaden mot strömmen så jag nu ta upp någonting som inte går helt i linje med de flesta spar- och privatekonomibloggarnas filosofi. Det handlar om en överdriven minimalism.

Denna reflektion härrör egentligen ur två skilda händelser. Eftersom vi snart ska flytta till nytt boende så har vi i god tid påbörjat vår nedpackning av diverse lösöre i såväl lägenhet som förråd (alltså riktiga källarförråd, inte deras kompisar på Shurgard). Min bättre hälft har genom åren samlat på sig mycket olika saker, främst utrustningar för olika sporter och aktiviteter, men också mycket verktyg och annat. Eftersom jag har givit mig själv en utmaning att rensa ut 250 prylar innan flytten går av stapeln så kan man lugnt säga att jag var lite ivrig med bortskänkes-kartongerna. Min sambo är inte en hoarder alls men han vägrade ganska konsekvent att göra sig av med diverse saker som jag såg som solklara. Gamla inlines, en halvtrasig fiskehåv, en ihopfällbar stol – ingenting fick jag sätta klorna i. Efter lite diskuterande så kunde jag också dela hans perspektiv på saken: det är ju synd att slänga ut fungerande grejer, även om de inte används för tillfället. Skulle något av barnen blir sugna på att testa inlines nån gång framöver så är det ju ganska trevligt att inte behöva springa och köpa nya inlines till sig själv åtminstone. Vi fiskar heller inte särskilt mycket i dagsläget, men vi kan gärna tänka oss att utöka den typen av friluftsaktiviteter när barnen har blivit lite större. Då gör det ju inte så mycket att håven inte är top-of-the-line, så länge den kan fylla sitt syfte.

Den andra händelsen som fick mig att börja fundera på minimalismens tillkortakommanden var när jag läste ett mycket bra inlägg hos just Minimalisterna  som handlade om den enes capsule-wardrobe projekt. Det är ett jättespännande projekt som jag har läst om med glädje och som går ut på att man ska banta ner sin garderob till ett mycket begränsat antal klädesplagg för att maximera användandet och minska besvärligheter med kläder. I en av kommentarerna så skrev någon att hen höll på med ett liknande projekt, men att det började bli så svårt när den första utrensningen var gjord, för nu hade hen bara kvar kläder som hen tyckte om och använde. Ansträngningar skulle ändå göras för att kunna avyttra ytterligare plagg. Med respekt för att jag naturligtvis kan ha missförstått just den här kommenteraren så måste jag säga att det är ett resonemang som jag vänder mig ifrån.

Jo, det finns en poäng med att göra sig av med plagg som är funktionella men som man kanske inte trivs i eftersom de tenderar att bara hänga där och ge en dåligt samvete, samtidigt som det brukar dränera en del energi. Då kan de komma andra till del istället. Men att rensa ut hela, funktionella plagg som man dessutom både använder och tycker mycket om, det blir bakvänt. Det känns slösaktigt. Istället kan man ju då ha kvar ett lite större antal plagg som gör att de kläder du har inte slits på i lika hög utsträckning, och således har du en garderob som håller längre.

När minimalismen blir ett mål snarare än ett verktyg är det dags att börja ställa motfrågor. Som så många andra bra saker fungerar minimalismen som bäst när man applicerar den på sin nuvarande situation, dvs. att med minimalismen i åtanke köpa och konsumera färre prylar. Att åstadkomma det i efterhand, med redan införskaffade saker, är bra till en viss gräns. Precis som med sparande så lönar det sig bäst att börja idag, snarare än att ångra att man inte började för 10 år sedan.

15 reaktioner till “När minimalismen går till överdrift

  1. Kluven!
    Det jag tycker om och använder, vill jag slita ut men märker också att jag blir lyckligare för varje grej som försvinner!

    Jag har två hus, trivs i och använder båda men vet att jag skulle vara friare och lyckligare om jag bara hade ett!

    Har två bilar, gamla och inte mycket värda. Mycket praktiskt ibland men skulle känna mig friare med en!

    Gilla

      1. Jag kanske har en fix idé men tänker jag tillbaka i mitt liv, har dom bästa stunderna varit när jag ägt så lite matriella saker som möjligt!

        Gilla

  2. Bra poäng! Jag tycker att man ska behålla det som är bra och som man använder men ständigt utmana sig själv så att man inte får ett hem fullt av ”bra att ha saker” som i själva verket nästan aldrig används. Ett tanke sätt är att man säljer/byter/ger bort det man inte använder idag. Det finns trots allt ett aldrig sinande lager av grejer man kan köpa begagnat på loppis och blocket mfl marknadsplatser den dag man behöver något. Att t ex sälja ett par gamla inlines idag för 50 kr och köpa ett par andra för ungefär samma summa kan ju vara smartare om man faktiskt inte vet om de kommer till användning i framtiden….

    Jag har allt mer börjat se loppis och blocket som mitt lager av ”bra ha saker” där jag bara kan hämta när det behövs. Det finns så sanslöst mycket!!

    Gilla

  3. Ibland behöver man rensa ut för att få in luft mellan sakerna i hemmet och få lugn och harmoni i sitt liv. Även om det är saker man gillar och använder så kan det bli för mycket!
    Och när man väl börjat rensa och kanske känner att man bara mår bättre och bättre av det och inser att man behöver väldigt mycket mindre saker än man tidigare trott, så kan det ju bli så att man vill släppa mer saker och bli ändå friare.
    Finns så många orsaker till varför man rensar, kanske man behöver pengarna det kan generera att sälja? Eller vill man flytta till mindre?
    Det viktigaste, tycker jag, är att man inte bara slänger allt i soporna, utan om det kan vara till nytta för andra, faktiskt tar sig tiden/energin det tar att lämna vidare på ett eller annat sätt.
    Själv har jag sparat ganska mycket kläder (och tänker ibland att jag inte har platsen och att jag kanske skulle rensa ut… bor på 20 kvm (plus liiiiten vind på ett par-tre kvadrat) med min dotter) och tar fram ”nytt” när jag slitit ut det jag använder flitigt.
    För här är det mest samma samma plagg som går igen och igen, tills de ramlar sönder.
    Ja, det mesta går att vrida och vända på och se ur olika perspektiv!

    Gilla

    1. Jag gillar idéen med att varva kläder, dvs lägga undan och ta fram. Då får man ju lite förnyelse titt som tätt. Men håller med om att det är centralt att allt inte slängs. Har så svårt att förstå folk som åker och kastar möbler och sånt på tippen!

      Gilla

  4. Den är kanske sliten?
    Dock så sann!

    Den mätta dagen, den är aldrig störst.
    Den bästa dagen är en dag av törst.

    Nog finns det mål och mening i vår färd –
    men det är vägen, som är mödan värd.

    Det bästa målet är en nattlång rast,
    där elden tänds och brödet bryts i hast.

    På ställen, där man sover blott en gång,
    blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

    Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
    Oändligt är vårt stora äventyr.

    Gilla

  5. Ja, man ska välja den grad av minimalism som passar en själv. Vissa mår bra av att rensa bort mycket och för andra kan det räcka med lite grann. Själv skulle jag aldrig rensa ut kläder som jag använder och gillar utan jag rensar ut det som inte används, inte passar längre o.s.v. Framförallt försöker jag att tänka igenom nyinköp noga eftersom jag strävar efter att ha ett mindre antal plagg som kan matchas med varandra och passar i de flesta sammanhang.

    Gilla

Lämna en kommentar