Privatekonomi · Tankar om livet

När man målat in sig i ett hörn

Jag läste en tråd i ett stort forum med titeln ”kaos i ekonomin” eller liknande. Där beskrev trådstartaren sin ekonomiska situation som verkade stå på ruinens brant. Kronofogden kom med en fordran som inte skulle kunna betalas, och avsändaren skrev att det väl bara är att acceptera en betalningsanmärkning och att livet är över. De flesta svarsinläggen var ganska konstruktiva i form av tips och ytterligare frågor om situationen. Avsändaren var helt oemottaglig för allt. Allt var hopplöst, det fanns inget att göra, alla utvägar och möjligheter hade testats.

Det här fick mig att fundera. Jag märkte att jag blev vansinnigt provocerad av den här stackars människan som satt i så stora ekonomiska problem. Hen var så djupt nere att det inte fanns ork till något alls. Allt var bara hopplöst. Det kan ha varit så att personen egentligen inte var ute efter goda råd (även om det var formulerat så) utan bara ville ventilera sina bekymmer och få en stund vid klagomuren, så att säga. Men jag tycker att den uppgivna mentaliteten är återkommande när privatekonomi är på agendan. Allt är försent: jag skulle ha börjat spara tidigare, jag skulle inte ha köpt bilen, jag skulle inte ha tagit det där lånet. Jag kommer aldrig att få det bättre, livet är slut, det finns inget jag kan spara på och dessutom lever jag redan så snålt.

På en gång så ska jag lägga fram korten och säga att det här inte handlar om en fattigdom där man t.ex. är sjukskriven, är ensamstående med många barn eller liknande livssituationer.

Personen från exemplet hade tvärtom en mycket bra lön. Det handlar således om dåliga val som gjorts någon gång i dåtiden, och som man helt enkelt inte vill ta konsekvenserna av i nutiden. I ett avsnitt av ”Plånboken” på SR play (från i våras tror jag) kunde man också lyssna på en man som hade fått en betalningsanmärkning, helt utan egen förskyllan kunde man förledas att tro. När man lyssnar till den här typen av historier är det lite som att se ett trotsigt barn som står bredvid en tom kakburk och ursinnigt pekar på alla andra runt omkring. Var är egentligen det egna ansvaret? Jag vet att Kronofogden faktiskt inte delar ut betalningsanmärkningar till höger och vänster och lite mitt emellan på måfå. Det är en viss process och den går inte på en dag.

Den här typen av ansvarslöshet inför den egna ekonomin gör sig inte endast synlig när det är kronofogde-kritiskt i ekonomin. Den gör sig synlig hos många människor när det kommer till den egna handfallenheten gällande sparande eller planering av hushållsekonomin. Man gör sig själv helt passiv. Hur ofta hör du till exempel någon säga ”Jag prioriterar att shoppa framför att spara” eller ”Jag väljer att äta på restaurang ofta istället för att börja investera”? Själv har jag nog aldrig hört det. Dessa formuleringar är däremot tämligen vanliga: ”Jag skulle så gärna vilja spara men det är så svårt att få pengarna att räcka” och ”Det hade varit så skönt att komma ner i kostnader så att vi äntligen skulle kunna börja spara”. Man lämnar liksom ut sig själv till en ogynnsam omvärld som hela tiden sätter käppar i hjulet för sparplanerna.

Vi vet ju att de inte gärna vill spara eftersom de prioriterar annat, och att de som kommer ner i kostnader snart hittar nya konsumtionsposter. Varför målar vi konstant in oss i dessa hörn istället för att unna oss själva det bästa som kan köpas för pengar – långsiktig frihet och att slippa ifrån stress, oro, ångest och dåligt samvete?

15 reaktioner till “När man målat in sig i ett hörn

  1. Vad är det MMM kalar dom? Gnällkoftor? 😀

    Dom som lägger mycket mer energi på att hitta anledningar till varför inte dom kan göra något för att förbättra sitt liv. Än att använda energin till att leta lösningar som skulle hjälpa just dom!

    Även om varje individs situation är unik, är det mycket vi kan lära av andras sätt att ta tag i sina liv!

    Gilla

  2. Det är klart att det finns fall där individer fått oförtjänt stor del av livets djävelskap men att anpassa sitt ego och utgiftsnivå efter att man någon gång under livet kommer att bli långtids sjukskriven och ska kunna klara sig ändå om man bor i Sverige hör inte hemma där. Inte heller att man kan bli ensamstående med många barn hör dit. Det är något vi bör kalkylera med när vi väljer att skaffa dom.

    Har aldrig haft större ego än att jag ansett att jag ska kunna överleva på 80% av min lön.

    Min partner ska kunna försvinna och jag ska kunna bli arbetslös eller sjuk. Utan att jag inte ska kunna ta hand om försörjningen av mina barn!

    Gilla

    1. Jag tycker också att det är viktigt att man utgår från sig själv och sina egna möjligheter. Vad händer om jag vill skiljas? Vad händer om jag blir sjuk? Sedan behöver man inte ha en total ”prepper”-mentalitet, men tanken bör ha tänkts innan läget blir skarpt.

      Gilla

      1. Att inte ta någon eller något för givet, är nog bra för att få både förhållanden att bli varaktiga och för att kunna uppskatta dom små sakerna i livet.

        Gilla

  3. Tror att det skulle vara sunt om vi insåg att vi själva är i förarsätet på våra egna liv. Det kan hända att vägen är hal eller vi får en och annan punka efter vägen men det ändrar inte det faktum att det är våra liv och det är vi som kan påverka dem. Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta är nog något som skulle behöva praktiseras något mer.

    Gilla

    1. Ja, det är väl det att det är mentalt jobbigt att ta ägarskap över både framgångar och misslyckanden i tillvaron. Det är ju dock den enda vägen, och vill man lära sig att göra bättre nästa gång så måste man ju fundera över varför något gick åt skogen också.

      Gilla

      1. Jag tror att man tagit ett stort steg från slav till fri själ, när man är beredd att själv tar konsekvenserna av sina beslut och slutar se sig som ett offer för omständigheter.

        Gilla

Lämna en kommentar