Aktiv livsstil · Mina mål · Tankar om livet

Mål 4: Hälsosammare livsstil

I bloggens begynnelse  formulerade jag ett antal målsättningar, närmare bestämt 5för mitt liv under resten av 2015. Jag har tidigare fördjupat mig i mål 1, 2 och 3 och är således framme vid målsättning 4:En hälsosammare livsstil. Som ni anar är det här en knepig målformulering. Definitionen av mål är ju att de ska vara mätbara, och ett så pass abstrakt mål som detta låter sig svårligen utvärderas via en mätning. Som det så ofta förhåller sig så är det ju ändå det svårfångade och luddiga som är det viktigaste – men hur ska man gå tillväga för att nåla fast den egentliga innebörden?

Den första konkretiseringen är något som jag har funderat på ett tag men helt ärligt inte fått ändan ur med. Det handlar om att cykla till jobbet. Sträckan är för mig ungefär 2 mil tur och retur vilket är helt överkomligt. Jag har dessutom ett dåligt cykelsamvete eftersom jag har en prima cykel från (har jag fått berättat för mig) ett bra märke som näst intill samlar damm i en källare. Och ja, jag köpte den för ganska mycket pengar. I dagsläget handlar nog min bristande motivation enbart om vana, skulle jag tro. Det fina i kråksången är att om jag gjorde det till en vana att cykla så skulle jag inte heller behöva köpa ett SL-kort längre heller. Som om alla dessa förutsättningar och fördelar inte vore nog så blir man ju också tydligen lyckligare av att cykla till jobbet (artikel finns här). För att kunna lämna en utvärdering så tänkte jag först skriva att jag ska cykla till jobbet 3 dagar i veckan. Men. Oförutsägbart jobb och oförutsägbara barn gör att jag är osäker på om det ens tangerar realistiskt. Därför nöjer jag mig med två gånger i veckan. Punkt och slut.

Den andra konkretiseringen är yoga. Jag och min sambo yogar ibland tillsammans hemma och jag känner varje gång jag utövar yoga att det verkligen ger mig en sorts frid, samtidigt som kroppen blir starkare och smidigare. Detta är helt klart en vana som jag vill lägga mig till med, åtminstone 1 gång i veckan.

Sen har vi maten. Här har vi i dagsläget inga stora problem, så det handlar mest om att bibehålla goda vanor såsom att äta en stor del ekologiskt, vegetariskt, hemlagat och med mycket grönt.

Den sista punkten som ligger och gnager är mindfulness. Jag erkänner villigt att jag rynkade på näsan åt detta när det var nytt som fenomen, men med ett liv som är ganska hektiskt så känns det bra att ha några minuter för sig själv. Som person är jag dessutom en sådan som definierar sig som introvert och jag kan verkligen koppla mitt välbefinnande till mina möjligheter för egen, inre reflektion.

Hur ser ni på den här typen av målsättningar? Vad tycker ni brukar vara svårast att förändra när det gäller vanor?

Annonser

7 reaktioner till “Mål 4: Hälsosammare livsstil

 1. Vi introverta (INTJ) brukar nog kunna uppnå ett slags meditativt tillstånd vid cykling, när väl endorfinerna börjar pumpas ut i kroppen. 😀

  Som med allt annat är det en vana som måste befästas. Det tar imot ibland innan man kommer iväg men belöningen är stor! Skulle det inte funnits någon kollektivtrafik och inget val, skulle du inte ha några problem att etablera vanan. Så klipp kortet första två månaderna för att sätta press på dig själv, så kan du tumma på cyklingen när det kommit massa snö och blåst i vinter! 😊

  Gilla

  1. Sanningens ord! Jag har nästan samma kombo, INFJ 🙂 Både gällande kortklippning och cykling, bra idé input också med att betrakta cyklingen som en möjlighet till meditation, det tycker jag faktiskt känns lite sporrande. Tack för det!

   Gilla

 2. Cykelturen är också bra att formulera blogginlägg på! Även vi ESFJ:are njuter av just de endorfinerna ni talar om 🙂
  Yoga är för övrigt min favorit, men har inte självdisciplinen till att klara av det hemma. Går på en studio varje vecka, dyrt men värt för mig. Heja studentrabatt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s