Privatekonomi · Tankar om livet

Gemensam hushållsekonomi

DSC_0298

En observation som jag och min sambo har gjort är att vårt system när det kommer till hushållsekonomi skiljer sig markant från samtliga bekanta som vi känner till. Jag trodde från början att alla gjorde som vi, men tvärtemot har det visat sig att vi verkar vara undantaget i sammanhanget.

Vi har alltså en helt gemensam ekonomi. Det innebär att vi har ett gemensamt konto som bådas löner ramlar in på kring den 25. Från detta konto betalar vi sedan alla räkningar, och när det är gjort avgör vi hur mycket som behöver finnas kvar, hur mycket som ska föras över till ett matkonto och hur mycket som ska sparas på annat vis. Sedan använder vi samma konto för alla våra inköp undantaget mat, som vi använder ett annat gemensamt konto för.

Våra förutsättningar är att min sambo tjänar mer än mig, dock handlar det inte om astronomiska skillnader. Vi har ju samtidigt två gemensamma barn och har bott tillsammans nästan från det att vi träffades. Hur gör vi då om någon vill spendera en mer eller mindre betydelsefull peng från våra gemensamma resurser? Är den mindre betydelsefull, några hundralappar eller där omkring, så kör man bara på. Är det en större utgift, och särskilt om det är något som bara kommer den ene till gagn, så konsulterar vi alltid varandra innan och resonerar tillsammans fram vad som är rimligt och inte.

Jag påstår med bestämdhet att det här systemet har tagit fram de bästa av våra egenskaper. Varför? Jag tror att det är för att systemet skapar i första hand en solidaritet oss emellan och i andra hand en typ av social kontroll. Vid varje köp som jag står inför så funderar jag på om det är försvarbart gentemot min sambo eller om det skulle skapa en orättvisa. Oftast kommer jag fram till förstnämnda, men ibland är det den sistnämnda tanken som hindrar mig från ett oövervägt impulsköp – dvs. när jag i mitt huvud ska förklara nödvändigheten av ett nytt fantastisk fynd men liksom inte hittar några ord.

Vi bråkar ALDRIG om pengar. Det har inte inträffat. Vi bråkar visserligen väldigt sällan om något annat heller. Vi har gemensamma mål och tycker att samma saker är viktiga. Från början hade vi nog inte särskilt liknande spenderar-personligheter, men över tid så har våra värderingar och behov ensats och vi har ungefär samma syn på vad som är okej när det kommer till utgifter. Om någon tycker att det vore superkul att åka iväg med kompisar på något en helg? Ja, för all del gör det och ha det toppen! Utan att vi behöva uttala något så är det självklart att nästa gång är det den andras tur att håva (nåja) pengar ur spargrisen.

Annonser

5 reaktioner till “Gemensam hushållsekonomi

 1. Gör nästan likadant. Utifrån devisen att våran tid är lika mycket värd. Även fast vi tjänar olika, så är vi jämlika ekonomisk för vi har helt delad ekonomi. Bygger på tanken om lika värde.
  Men lite som du skrev. Allt in på ett konto. Alla räkningar betalas. Stoppa undan här och där till dagen, vägen, oförutsedda händelser, semester, pension etc. men det går också ett belopp åter till oss. Egna-pengarna. Får användas (eller sparas), hur man vill, så länge det inte köps exemplevis en tavla utan att konsulterar partnern först. Det ska ju inte gärna sticka i ögonen.
  Hursomhelst. Ekonomin har aldrig fungerat så bra som nu.

  Gilla

 2. Tror att det handlar delvis om kontroll (om man har koll på pengarna behöver man inte oroa sig för detta) och delvis om självständighet när man har delad ekonomi. Jag och min fru har alltid haft gemensam ekonomi även om vi har varsitt konto. Vi har sparat tillsammans både på lång och kort sikt och det har aldrig varit något problem. Vi har en ”egen” tilldelad budget per månad som vi gör vad vi vill med, men alla större inköp diskuterar vi med varandra. Vi är noga med att inte säga ”ja eller nej” för fort utan diskutera vilka alternativ som finns när ett inköp kommer på tal.

  Personligen har jag svårt att förstå att man kan ha barn ihop men inte pengar…man kan ju undra vad som är det största ansvaret och det viktigaste?

  Gilla

  1. Att ha en egen tilldelad budget är nog en god idé också, kan ju vara trevligt med möjlighet att överraska den andre någon gång 🙂

   Jag delar också din synpunkt om att gemensam ekonomi borde vara vanligare bland par med barn. Det måste ju skicka konstiga signaler till barnen om den ena föräldern har råd med ditten och datten men inte den andra?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s