Hållbar livsstil · Privatekonomi

Snålhetens pris

Var skillnaden går mellan vad som är snålt och vad som är sparsamt är något som relativt ofta är uppe för behandling. Jag själv brottas med att jaga bra priser på mat, kläder och annat samtidigt som jag ju helst inte vill att mitt fantastiska pris ska vara det på någon annans bekostnad.

En billig topp på HM, en billig soffa på IKEA, billiga äpplen på en lågpriskedja – hur långt är vi villiga att gå för att kunna skryta om det bästa extrapriset? Spelar det någon roll att våra bananer för 11.90 kilot gör plantagearbetarna sjuka? Spelar det någon roll att den danska grisen ligger i en bur så liten att den inte kan röra sig, när affärernas röda priser utlovar fläskfilé för 39 kr kilot? Rent krasst – nej. För då skulle ju ingen ha köpt produkterna och de skulle sluta säljas.

Istället för att sucka åt alla andra och morskt hävda min egen förträfflighet så tänkte jag reda ut hur jag själv väljer att göra. När det kommer till ekologiskt så är det vissa varor som jag alltid köper med ekomärkning. Kaffe, bananer, ägg, och de flesta mejeriprodukterna. Oftast också grönsaker och frukt. Där spelar dock priset en större  roll, för jag kommer aldrig acceptera att köpa äpplen för 10 kr styck. Sedan Coop publicerade sin studie om hur mycket kemikalierester en familj hade i kroppen efter att ha ätit konventionellt odlad mat har jag dock tänjt lite på mina gränser och köper klassiska billighetsvaror så som lök och potatis i ekologisk version också. Kyckling köper jag nästan alltid ekologisk. Ibland så sätter min affär ner priset på varor som är nära utgångsdatumet, och då händer det att snålpelle i mig tar över helt och köper av konventionell sort. Annat kött äter jag inte alls så där slipper jag fundera.

Den här diskussionen tycker jag är viktig att ta upp särskilt i forum där privatekonomi behandlas. Det är så lätt att bli fartblind och välja de billigaste produkterna för att vi, uppriktigt sagt, blir dumsnåla. När det kommer till kronor per portion och att trycka ner utgifterna så mycket som möjligt så får i alla fall jag påminna mig själv om att mina egna besparingar i så liten utsträckning som möjligt ska påverka andra negativt. Sen är det svårt att ha tillräckligt med kunskap och insikt för att välja rätt i alla aspekter hela tiden, men vi kan ta hänsyn till den kunskap som vi faktiskt har. Om danska grisar till exempel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s