Mina mål · Privatekonomi · Tankar om livet

Mål 2: Börja investera regelbundet

I den här bloggens begynnelse så formulerade jag ett antal mål  för mig själv som jag vill nå innan utgången av 2015. Tidigare har jag fördjupat mig i mål 1, och nu har turen kommit till mål nummer 2. Målformuleringen är att påbörja ett regelbundet investerande. Jag har velat det här länge men inte riktigt kommit till skott då jag kan vara rätt så seg i vändorna. Dessutom har några andra saker varit högre prioriterade, t.ex. amortera bort ett lån. Nu har jag dock öppnat ett konto hos Avanza dit jag planerar att i nästa månadsskifte göra min första överföring för att sedan införskaffa mina första indexfonder. Jag tänker mig Avanza zero, en passivt förvaltad fond helt utan avgifter.

En sak som jag har upptäckt när man läser om investerande, ränta-på-ränta-effekt och långsiktigt sparande: allt tal om att det är viktigt att börja tidigt då tiden är viktigare än summan man sätter av, gör att hur man än vänder sig känns det alltid för sent att börja. Det här är egentligen en psykologisk tankevurpa men det sätter faktiskt upp lite hinder. Tankarna fokuserar bara på hur mycket man skulle ha haft nu om man bara hade börjat för 10, 20 eller 30 år och gör det väldigt svårt att lyfta blicken 10, 20 eller 30 år framåt. Jag skrev lite om detta när det gällde amortering förut också – hur påfrestande det är att påbörja resan. Säkerligen är det samma sak oavsett vilken vana man ska lägga sig till med. Att ge sig ut på den första löpturen är oöverstigligt jobbigt och det rätta tillfället dyker aldrig upp. Den andra likaså. Men om man väl gör det så kommer man efter inte alltför lång tid till en löptur där man bara drar på sig skorna och springer iväg, utan att reflektera särskilt mycket kring det. Väl ute är det kanske inte behagligt men ändå tillfredsställande. Samma princip går att applicera på pengar när det kommer till sparande, avbetalningar eller investeringar. Den första tusenlappen är svår för den gör så liten skillnad på egen hand.

Vad får jag för en tusenlapp om jag sparar den, och vad kan jag göra för härligt med den just precis nu istället? Tar man sig förbi den fällan och sedan lägger ytterligare en eller några tusenlappar på högen så blir värdet ett annat. De samlade pengarna möjliggör nya saker, antingen det handlar om att skapa ett ekonomiskt självförtroende eller att göra ett tandläkarbesök. När några sparmånader har gått så funderar du inte ens på att du har tusen kronor mindre att konsumera varje månad för det går helt av sig självt.

Man ska alltså inte lägga så mycket tankemöda på det här med tiden enligt mig. Det bästa sparandet är som bekant det som blir av. Du är ute efter att förbättra livet för dig själv, här och nu men också på lång sikt. I början är det ungefär som att riva av ett plåster – tänk inte så mycket utan bara gör. Använd samma metodik när du påbörjar ditt sparande så löser sig resten av sig självt.

Mitt första plåster rivs alltså av i månadsskiftet som kommer, aug/sep. Då tror jag att de fem månadssluten som är kvar på 2015 är tillräckliga för att skapa mig en vana av att föra över och investera mina tusenlappar. Jag skrev i ursprungsformuleringen att det måste bli som minst 5000 kr i månaden och det stämmer nog. Däremot ändrar jag mitt fokusmål till att handla om att investera minst 20% av vår disponibla inkomst. Det känns roligare och mer rättvisande att hålla i ett procentmål än en specifik summa eftersom inkomsterna ibland varierar i både positiv och negativ mening.

Önskar en fin torsdag!

Annonser

7 reaktioner till “Mål 2: Börja investera regelbundet

  1. Hej! Trevligt att hitta din blogg!
    Du har ju redan hittat MMM, så skulle vilja tipsa dig om två andra ställen som var viktiga för mig under början på min resa. ”Dags att lämna ekorrhjulet! Ett enklare och bättre liv” av Eric Hartvig. Gratis pdf bok på nätet och bloggen jlcollinsnh där du hittar stock series. Lite mer investeringsinriktade råd som kompletterar MMM bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s