Mina mål · Privatekonomi

Mål 1: Amortera bort ett privatlån

När jag plitade ner mina mål för 2015 så lovade jag också att återkomma med en fördjupning av varje punkt eftersom jag bara beskrev dem hyfsat översiktligt där. Först ut kommer mål nummer 1, som är högst prioriterat. Målsättningen är att amortera bort den sista slatten av ett lån som vi har.

Det här lånet är egentligen ett handpenningslån som vi fick av en släkting i samband med ett bostadsköp när våra egna besparingar inte räckte till. Vi var otroligt glada för den hjälpen och nu har vi bara 25000 kronor kvar att betala på detta lån, vilket känns helt underbart. Jag räknar med att vi kommer att lösa det sista av lånet i september eller oktober, så nu dröjer det inte länge innan har vi gjort rätt för oss! När vi började att betala tillbaka pengar så hade vi inte riktigt lika bra inkomster som nu, dels för att en av oss var föräldraledig och för att vi hade ett generellt lägre löneläge. Vi ville dock visa vår goda vilja (och självklart lösa skulden!) så vi började att göra en automatisk överföring på 3000 kronor per månad. Det var en bra summa eftersom den har lite tyngd och inte direkt är likvärdig med lite kaffepengar, men samtidigt skulle det ta några år att beta av skulden om vi hade fortsatt i den takten. I början var det rätt tröstlöst (som det väl alltid gör när man påbörjar en lång resa) men känslan i bröstet var härlig – känslan av att göra rätt! Med den automatiska överföringen behövde jag ju däremot aldrig fundera eller fatta ett beslut om hur mycket vi kunde sätta över, för det skedde av sig själv direkt när lönen kommit in. Vips hade det gått 10 månader och vi hade betalat tillbaka 30000 kronor!

Efterhand ökade våra inkomster och vi kunde göra större insättningar än så vilket har lett till att vi nu vilken månad som helst har betalat igen varenda krona. De där 3000 kronorna som vi betalade varje månad har däremot haft en ganska stor betydelse för mig och mitt ekonomiska självförtroende. Det blev ju tydligt att vi kunde sätta av en hel del pengar! Det blev också ett stort incitament till att fortsätta intressera mig för vår hushållsekonomi. Jag tror att den här typen av framgångar är centrala för att vi människor ska kunna fortsätta på en inslagen väg. Vi måste uppleva känslan att själva vara anledningen till en positiv förändring – då blir det verkligt triggande att fortsätta.

Annonser

9 reaktioner till “Mål 1: Amortera bort ett privatlån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s