Gör det själv · Hållbar livsstil · Privatekonomi

4 engångsprodukter att skippa

Har ni börjat fundera på vad som skulle vara ett nästa steg i rätt riktning för att göra livsstilen lite mer hållbar och miljövänlig, men blivit lite mörkrädd av alla farliga ämnen som man måste lära sig namnet på utantill för att kunna köpa ens ett vanligt schampo? Eller hur man egentligen borde prioritera mellan närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt?

Jag kan bli alldeles matt av såna här funderingar ibland. Att vara helt miljömedveten ställer höga krav på kunskap! Det är svårt att veta hur man ska tänka och hur man ska vikta alla dessa märkningar, särskilt om man heller inte har lust att betala 200 spänn för en flaska odrygt schampo.

Istället för att bli nedslagen så kommer här en enkel lösning som är rätt i alla lägen, och som dessutom inte kräver kunskaper om vare sig innehållsförteckningar eller märkningar. Det är dessutom en lisa för plånbokssjälen!

Här kommer således mina fyra bästa saker att byta från engångsbruk till återbruk:

1. Bomullspads/rondeller: Skippa dessa! Jag använder inte särskilda sminkborttagningsprodukter utan bara ansiktsvatten, och för detta ändamål har jag sytt mig 14 runda pads av en avlagd frottéhandduk. De funkar inte bara bra, utan bättre än vanliga engångspads. När de tvättas stoppar jag dem i en tvättpåse och siffran 14 är bestämd för att jag ska kunna använda 2 om dagen i en vecka innan det är nödvändigt att tvätta. Finns att köpa färdigsydda också bör tilläggas!

2. Våtservetter/Tvättlappar: Detta riktar sig främst till er med barn. Alla föräldrar förstår nog på något plan att en produkt som tar bort smuts effektivare än Ajax nog inte är det bästa att torka barnrumpor med år ut och år in. Vi åkte till det stora varuhuset där det finns perfekta tvättlappar i mindre kvadrater till salu för några tior eller så för ett tiopack. Till vårt andra barn har vi enbart använt sådana tvättlappar blötta i ljummet vatten vid blöjbytena. Så mycket bättre än våtservetterna! Skönare för bebisen med varm mjuk handduk istället för kalla servetter, dessutom går rengöringen mycket enklare. Man behöver inte lägga pengar på att köpa, eller förbanna att man glömt detsamma. Det är lite äckligt att skölja ur dem i början, men rätt snart vänjer man sig och jag tycker helt uppriktigt inte att det är så farligt. Det går åt typ en tvättlapp per dag hos oss, det känns schysst att tvätta dem sedan. Går naturligtvis att klippa till själv av en kasserad handduk också.
3. Plastkassen – heja all världens tanter och deras tygkassar! Utöver det uppenbart positiva med att inte överkonsumera plast vill jag framhäva två ytterligare saker till tygkassens fördel: Den går inte sönder! Gurkaspetsarna kan vara hur spetsiga de vill. Två, den är så mycket mer bärvänlig! Dels för att handtagen inte skär in i händerna såsom plast-ditona gör. Dessutom är det mycket lättare att packa bra, eftersom den håller formen.
4. Menskoppen – blä tänker nu alla som inte testat. Jag gjorde också det – men tänk om! Den har så många fördelar att jag inte vet vilken jag ska börja med. Men okej, 1: det blir inga sopor! Och soporna efter vanliga mensskydd är kanske inte det härligaste man kan tänka sig. Men detta slipper man ju helt och hållet! Och minskar såklart miljöbelastningen med. 2: du behöver inte hamna i en situation där du glömt skyddet hemma, för du har det ju med dig. Helt underbart för en slarvamaja som jag. 3: du slipper betala (ganska dyra) pengar för skyddet. För typ 150-300 kr har du det klappat och klart minst det närmaste decenniet. 4: du kan välja ekologiskt 5: det är extra diskret, lika praktiskt som tampong men minus snöret. Sammanfattningsvis: Så hygieniskt, billigt, diskret och miljövänligt som man kan tänka sig!

Fyra enkla saker som gör gott för både miljön, dig själv och din plånbok.

Annonser

7 reaktioner till “4 engångsprodukter att skippa

 1. Menskoppen kan vara världens bästa uppfinning 🙂
  Ramlade in på din blogg av en slump. Hittade en hel del roligt att läsa, så det var en positiv slump. Gillade särskilt ditt inlägg om ”Vad är egentligen en semester?” 🙂

  Gilla

 2. Skriver under på alla fyra tips direkt! Så bra!
  Vi kör tvättlappar från imse vimse och en hög sönderklippta frottéhanddukar. Lägger alla i en tvättpåse och tvättar varje vecka. Blir aldrig äckligt.
  Menskoppen är nog det bästa mensskyddet jag någonsin provat. Alla knasiga tampong-problem slipper man och sunkbindor med 🙂
  Engångsunderlägg till skötbordet är kanske den onödigaste engångsgrejen jag vet. Mycket bättre med en vanlig handduk! Även om man är på språng och behöver ha med sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s