Hållbar livsstil

Vad är egentligen en semester?

Det här med att åka på semester är något som har upptagit mina tankar en del på sistone. Och då menar jag främst fenomenet – alltså varför reser vi iväg på semester? Tanken är spännande om man som jag gillar att analysera saker (ja, lite för mycket ibland). Frågar man vem som helst av de medelsvenssons som jag och många andra har omkring oss så handlar det ofta om att ”få komma bort ett tag”, det är ju så ”häärligt att få lite sol och avkoppling”. Man rent utav ”MÅSTE få lite miljöombyte”, säger Svensson som åker till samma semesterort varje år.

Jag läste boken ”Välkommen till paradiset” för något år sedan och det blev en riktig tankeställare. Den handlar om turismens baksida men ställer även frågan varför vi så gärna vill komma bort. För vad är det för liv vi lever där vi ständigt vill fly någon annanstans?

När jag rannsakar mina egna motiv så är det naturligtvis semesterlivet som lockar: ledigheten, att äta god mat, sova ut, bada på en vacker strand och njuta av solen. Men också om att under någon vecka slippa städa, laga mat, jäkta hit och dit. Sen jag har fått barn har nog också den lyckliga familjen inkluderats i målbilden – vi åker iväg så att alla är glada och tacksamma och inte bråkar om maten utan bara badar och plaskar härligt i barnbassängen och vi smörjer in varandra kärleksfullt med solkräm på ryggen och ingen nyps och skriker ”jag har tråååkigt”!

Den enda solsemestern vi har varit på gick ut på att äldsta barnet krävde att bäras ungefär överallt då hon hatade sand (!) och inte ville bada i saltvatten. Reality check.

Sedan jag insåg att en stor del av resandet handlar om att komma bort har jag försökt att ändra tankesätt och fokusera mycket mer på vad jag skulle vilja se och uppleva än vad jag vill slippa. En veckas charter har helt enkelt mist sin dragningskraft, och det känns faktiskt otroligt skönt! Dels för att det för mig kommer både miljöångest och spenderarångest i en ohärlig cocktail av den typen av resor. Så nästa resa som vi siktar på tills barnen är lite äldre är en klassisk tågluff! Utöver det så har jag faktiskt börjat trivas bättre hemma. För om man hela tiden längtar efter att fly är det ju svårt att känna sig tillfreds. Dessutom handlar ju ett av mina mål om en mer aktiv vardag, och det tror jag också är en nyckel till ett rikt liv utan charterbehov – att skaffa sig ett liv som man inte vill fly ifrån!

Annonser

2 reaktioner till “Vad är egentligen en semester?

  1. Tack för delade tankar:) tänker också att semestens flykt och räddning från vardagen, ger det vardagliga livet godkännande till att vara jobbigt och tråkigt!..faktiskt väldigt sorligt:/
    Jag vill lägga också semester planerna för planer på en bra vardag istället, där vardag inte längre är jobbig och tråkig. Jag vill tro att det är möjligt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s