Hållbar livsstil · Privatekonomi

Din egen svaga konsumtionspunkt

Skor är ofta exempel på en svag konsumtionspunkt. Människor ”bekänner” i diverse magasin att de har flera dussin. Själv vet jag inte riktigt – är det så i det verkliga livet eller är det något som hör hemma i Sex and the city? Det spelar ingen väsentlig roll, för de flesta av oss har nog en liknade akilleshäl när det kommer till köpvanor.

För mig personligen rör det snarare två kategorier av varor snarare än en specifik vara: det rör sig om å ena sidan fynd, och å andra sidan något som kanske närmast kan beskrivas som kvalitet och genuinitet. Dessa två kategorier kan också kombineras i en och samma vara i vilket fall motståndskraften mot ett förestående köp är nästintill obefintlig.

Låt oss undersöka kategori ett, fynd. Här handlar det till största delen om att handla på loppis, i secondhand-affär och någon gång då och då på outlet eller en regelrätt utförsäljning. Eftersom loppis har varit en stor trend på senare år är det lätt att föreställa sig att flera känner igen sig. Grejen med att handla på loppis är att du kan handla många saker till ett billigt pris utan att få dåligt samvete över miljöpåverkan och produktion – sakerna är ju redan producerade, och genom att inte handla produkten som ny i butik, så bidrar du ju inte till att skapa efterfrågan på flera likadana saker. Det är därför en form av shopping som är PK och som du gladeligen kan ange som hobby utan att maffian kan klandra dig för. Vi visar ju dessutom vår personlighet och uttrycker vår kreativitet genom att måla om, byta knoppar, göra egna sitsar osv. Precis som alla andra. Den inredningsartikel i valfri tidning har jag ännu inte läst där artikelns huvudpersoner med glatt humör tillstår att deras inredning är en ”härlig mix av ärvt, nytt och loppisfyndat”. Loppis är det nya vita.

I kategori två är definitionen helt klart svårare. Här handlar det om bra basplagg från (relativt) dyra märken. Det handlar om mikrobageri-bakat ekologiskt knäckebröd inslaget i gammaldags brunt papper som kostar 7-8 gånger mer än Den klassiska rågruten. Vackra, manglade, en aning krispiga linnedukar i rejäl kvalitet. Närproducerad äppelmust som staplats i gamla sockerlådor med charmig patina. Helt plötsligt står man utanför affären med 300 kr mindre i plånboken och en vag känsla av att det inte är helt rimligt för en burk honung och lite äppelsaft.

Vad jag misstänker att den här typen av varor gör med oss är ett klassiskt reklamtrick. Man frammanar en känsla och en förnimmelse av svunna tider (eller vad det nu må vara) där man var bekymmerslöst självförsörjande och alla grisar var glada, alla morötter var naturligt ekologiska och solen sken över en när man skuttade över gärdesgårdarna med nyplockade ängsblommor i sin hemflätade korg, samtidigt som växthuseffekt, automatvapen och HIV var totalt främmande fenomen.

Och lösningen?
Hittills så har jag gjort framsteg genom att helt sonika genomskåda mig själv och gärna hånskratta rått (men tyst) åt min egen naivitet. Det bruna omslagspapperet bidrar inte så där väldigt mycket till knäckesmaken, och linnedukarna jag redan har räcker gott för de få användningstillfällena de får hos en ketchupstinn småbarnsfamilj.

Det här med fynderiet kräver en annan lösning. Det galna med att gå på loppis eller outlet eller vad det nu är, är att man känner sig misslyckad om man inte har köpt något med sig. Väldigt märkligt beteende när man tänker efter. Därför övar jag mig 1) i att tänka minimalistiskt: en grej mindre in, betyder en grej mindre att göra mig av med i framtiden och 2) på att göra meningsfulla saker på min fritid istället. Pengar sparat och mer tid till annat. Precis som det borde vara!

Annonser

9 reaktioner till “Din egen svaga konsumtionspunkt

  1. Hade 47 par skor innan rensningen började, de flesta från olika loppisar (https://handelsevis.wordpress.com/2014/05/15/garderobsinventering-skor/) så nog förstår jag vad du pratar om 🙂
    Tänkte också på ett inlägg UnderbaraClara skrev om fyndhetsen på loppis. Säkert har du sett det? (http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2013/12/16/loppis-mattnad/)
    Ska tänka lite mer på detta och vilka som är mina svaga punkter. Fynd – har jag precis som du, redan identifierat!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s